Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovenská herečka Marta Sládečková má dnes narodeniny

Marta Sládečková Foto: TASR

Marta Sládečková je členkou Divadla Astorka Korzo'90.

Bratislava 27. januára (TASR) - Slovenská herečka Marta Sládečková má v nedeľu 55. narodeniny.

Brilantný zmysel pre situačnú komiku a nezvyčajný dar inteligentného slovného humoru z nej okamžite spravili aj divadelnú komičku, ktorej schopnosti využili i v iných médiách.

Marta Sládečková sa narodila 27. januára 1958 v Trenčíne, vyrástla v Novom Meste nad Váhom a dnes má trvalú adresu v Bratislave, kde je členkou Divadla Astorka Korzo'90.

Vyštudovala Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, odbor herectvo. Počas svojej hereckej dráhy pôsobila v Martinskom divadle, od roku 1987 v nitrianskom Divadle Andreja Bagara a od 1993 je v bratislavskom Divadle Astorka Korzo'90.

Členkou Divadla Astorka Korzo'90 je od účinkovania vo Vianovej Hlave medúzy, keď ju ako slávnu protagonistku prevažne veľkých charakterových postáv do Astorky pozval režisér Milan Lasica.

Marta Sládečková stvárnila aj dramatické postavy v inscenáciách ruskej klasiky. Nezabudnuteľná je jej postava Jeleny Andrejevny v Čechovovom Ujovi Váňovi, Fräulein Kost v legendárnom Kabarete, Portia v Kupcovi benátskom a mnohé ďalšie. V hre Macocha mala na mieru ušitú postavu Marty od spisovateľa Ruda Slobodu.

Stvárnila nezabudnuteľnú susedu s nezabudnuteľným smiechom Martu Sladkú v televíznom seriáli Susedia a účinkovala aj v seriáli Priateľky. Hrá aj v českom seriáli Vyprávěj. Herečka vytvorila mnohé postavy nielen v slovenských ale aj českých filmoch: Nevěsta k zulíbání (Terka), Pomocník (Eva Riečanová), Vták nociar (ošetrovateľka), Letný strom radostí (Lepešová), Hody (Ružena), Štek (Jana), Obyčajný špás (profesorka Hartlová), Dva lidi v ZOO (Emilka), Pozemský nepokoj (Nellie Marchová), Anjel milosrdenstva (Hilda), Tábor padlých žien (Matilda), Sokoliar Tomáš (Katarína), Příběhy obyčejného šílenství (šéfova žena).

Okrem diváckeho záujmu sa teší aj priazni odbornej verejnosti. Za postavu Heleny v Milovníkoch získala prestížnu Výročnú cenu Slovenského literárneho fondu, mnohé ceny získala za vytvorenie postáv v martinskom Divadle SNP a nitrianskom Divadle Andreja Bagara.

Marta Sládečková sa v roku 2008 stala jednou z hviezd tanečnej súťaže s profesionálnym tanečníkom Jurajom Fáberom.