Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Knižný festival v Budapešti: Predstaví sa aj slovenská literatúra

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Slovenskú prezentáciu podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, hlavným partnerom Bázis je Fond na podporu umenia.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Slovenská literatúra sa bude môcť prezentovať na medzinárodnom knižnom festivale v Budapešti. "V rámci 27. ročníka festivalu, organizovaného na prelome septembra a októbra (29. septembra – 2. októbra), bude mať Slovensko status hosťovskej krajiny, ktorá prezentuje diela svojej literatúry v preklade do maďarčiny," informovala Renata Deáková z Maďarského literárneho a umeleckého spolku na Slovensku Bázis, prostredníctvom ktorého sa realizuje slovenská účasť na festivale.

"Počas štyroch festivalových dní sa za osobnej účasti autoriek a autorov do centra pozornosti dostane 29 slovenských knižných publikácií," priblížila Deáková. "Pri príležitosti čestného hosťovania pripravujú štyri maďarské literárne časopisy bloky zo slovenskej literatúry," dodala.

Špecifikom slovenskej účasti bude podľa jej slov takisto skutočnosť, že okrem slovenských autorov a autoriek sa na viacerých prezentáciách predstaví aj po maďarsky píšuca spisovateľská, básnická a literárnovedná obec zo Slovenska, ktorú bude zastupovať napríklad Zoltán Németh, Anikó N. Tóth a ďalší. "V rámci festivalu bude reč aj o spôsoboch podpory vzniku nových prekladov slovenskej literatúry či grantových schémach," dodala.

Slovenskú prezentáciu podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, hlavným partnerom Bázis je Fond na podporu umenia.