Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Vo výklade SNG nájdete asi najznámejší portrét rómskej matky a dieťaťa

Na snímke budova Slovenskej národnej galérie (SNG) počas rekonštrukčných prác v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR Dano Veselský

Fotografie sú dielom Šymona Klimana. Tému Rómov si vybral ešte ako študent pre diplomový projekt na VŠVU, pokračoval v ňom aj po skončení štúdií.

Bratislava 3. februára (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnom cykle Vo výklade, ktorým vo verejnom priestore predstavuje diela vizuálneho umenia, reagujúce na aktuálne otázky súčasného spoločenského života. V týchto dňoch prezentuje v okne Berlinky Esterházyho paláca v Bratislave dielo fotografa Šymona Klimana. Okoloidúci si môžu pozrieť portrét rómskej matky Jitky Pištovej s dieťaťom, zrejme najznámejšiu fotografiu zo súboru rómskych portrétov.

Pôvodný názov projektu bol Cigáni na pekno/Gypsies Made Nice, dnes je známy pod názvom Krásni ľudia/Beautiful People. Do zbierok SNG sa výber z portrétov dostal v roku 2016 v rámci nákupu diel súčasných fotografov.

Kliman si tému Rómov vybral ešte ako študent pre diplomový projekt na VŠVU, pokračoval v ňom aj po skončení štúdií. "Vedomý si dovtedajšej väčšinovej konvencie zobrazovania Rómov v dejinách slovenskej i českej fotografie – s dôrazom na ich exotickosť, expresívnosť a temperament, postavenie na okraji spoločnosti, asociálnosť a viditeľnú chudobu – chcel tieto stereotypy narušiť a tému spracovať odlišným spôsobom," vysvetľuje kurátorka výstavy Lucia Almášiová s tým, že realizácia projektu bola náročnejšia.

Dostať sa k Rómom vo vybraných osadách na východnom Slovensku bolo spočiatku ťažké. Kliman si potreboval postupne vybudovať ich dôveru a záujem o spoluprácu. Prvé fotografie vznikli v osadách pri Kežmarku – Stráne pod Tatrami, Veľká Lomnica a Podhorany. Zadanie pre portrétovaných znelo jednoducho - obliecť si svoje najlepšie šaty, upraviť sa a zapózovať u seba doma. "Fotograf ich potom profesionálne nasnímal na pozadí autentického stavu a charakteru výzdoby ich interiérov, s plnou vážnosťou a rešpektom, ako individuálne osobnosti a ich portréty podčiarkol ich menom a krátkymi informáciami o ich živote, často aj veľmi neľahkom," opisuje Almášiová.

K prvým osadám neskôr pribudli lokality pri Poprade, vzdialenejších Košiciach a pri Moldave nad Bodvou. Kliman do súboru postupne nazbieral viac ako 100 portrétov. "Po portrétovaní fotografie miestnym Rómom priniesol ukázať, čo motivovalo ďalších, aby sa tiež nechali vyfotografovať. To bol prípad aj Jitky Pištovej, mladej matky s dieťaťom, ktorá sa spočiatku vôbec nechcela nechať portrétovať," dodáva kurátorka výstavy.

Kliman za svoj absolventský projekt s témou rómskych portrétov získal viacero ocenení. Súbor vystavil doma i v zahraničí. V roku 2012 boli fotografie súčasťou Mesiaca fotografie a práve portrét matky Jitky Pištovej sa stal aj titulnou snímkou festivalu.

Výstava potrvá do 10. apríla.