Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenská národná galéria vo výklade predstavuje dielo T. Šoltysa

Na snímke Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR Jaroslav Novák

Vo videu Muž na rieke sa skoro nič nedeje. Roztrasená kamera sníma umelca z viacerých strán, na pozadí bratislavských mostov, nábreží, prístavu.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnom cykle Vo výklade, ktorým vo verejnom priestore predstavuje diela vizuálneho umenia, reagujúce na aktuálne otázky súčasného spoločenského života. V týchto dňoch prezentuje v okne Berlinky Esterházyho paláca v Bratislave video, ktoré zachytáva performanciu s názvom Man on the River. Ide o dielo Tomáša Šoltysa, ktoré vytvoril v roku 2011.

"Obraz muža, samotného umelca, ktorý ako Kristus kráčal, ´plynul´ na vlnách Dunaja, mal povahu endurance - náročného, život investujúceho výkonu, zaznamenalo ho nielen umelecké publikum, ale pochopiteľne i bezpečnostné zložky mesta," približuje SNG.

Vo videu Muž na rieke sa skoro nič nedeje. Roztrasená kamera sníma umelca z viacerých strán, na pozadí bratislavských mostov, nábreží, prístavu. "Okrem nepatričnej figúry muža na vode, ktorý hodiny ´zenovo´ plynie dolu riekou, uchvacuje možno i neobvyklá perspektíva snímania či vnímania mesta, ktoré sa medzičasom tak dramaticky zmenilo," vysvetľuje kurátorka Petra Hanáková.

Výstava potrvá do 5. júna.