Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenská národná galéria vo výklade predstavuje dielo I. Matušíka

Na snímke budova Slovenskej národnej galérie (SNG) počas rekonštrukčných prác v Bratislave vo štvrtok 27. januára 2022. Foto: TASR Dano Veselský

Ivan Matušík (1930 – 2022) v roku 1953 ukončil štúdium na Fakulte architektúry a pozemného staviteľstva SVŠT v Bratislave.

Bratislava 21. júna (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnom cykle Vo výklade, ktorým vo verejnom priestore predstavuje diela vizuálneho umenia, reagujúce na otázky súčasného spoločenského života. Aktuálne nadväzuje na tému bratislavského podhradia prezentáciou architektonického modelu, ktorý zobrazuje stavebné vízie pre lokalitu Zuckermandlu od popredného slovenského architekta neskorej moderny Ivana Matušíka.

"Do zbierok Slovenskej národnej galérie ho ako súčasť väčšieho súboru 15 modelov daroval samotný architekt," uvádza SNG. Výstava kurátorky zbierok úžitkového umenia, dizajnu a architektúry SNG Viery Hricákovej potrvá do 4. septembra.

Ivan Matušík (1930 – 2022) v roku 1953 ukončil štúdium na Fakulte architektúry a pozemného staviteľstva SVŠT v Bratislave. V rokov 1954 – 1956 krátko pracoval v ateliéri profesora Jána Svetlíka a vo Vojenskom projektovom ústave v Bratislave. Bol tiež vedúcim projektantom v bratislavskom Stavoprojekte, neskôr hlavným projektantom v Štátnom projektovom ústave obchodu (ŠPÚO) Brno - ateliér Bratislava (1961 – 1967). Najdlhšie obdobie svojho profesijného života strávil vo funkcii riaditeľa bratislavského ateliéru ŠPÚO, ktorý viedol tridsať rokov (1968 – 1989). Aktívny zostal aj po odchode na dôchodok, projekty či realizácie z tohto obdobia získali viacero ocenení v architektonických súťažiach a prehliadkach architektonických stavieb.