Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Slovenská národná galéria žije Dňami architektúry a dizajnu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Festival architektúry a dizajnu v SNG potrvá do nedele 4. júna. Tradične ponúka prednášky, diskusie, prezentácie, výstavy a filmové dokumenty.

Bratislava 30. mája (TASR) - Dni architektúry a dizajnu (DAAD) sa aj tento rok konajú v spojení s podujatím Dni architektúry a filmu (DAAF). V poradí 14. ročník DAAD slávnostne otvoria v utorok v Bratislave. "Jeho prípravu sprevádzala asi najväčšia architektonická – realizačná udalosť na Slovensku, dokončenie a otvorenie budovy Slovenskej národnej galérie, nestora slovenskej modernistickej architektúry Vladimíra Dědečka," vysvetľujú organizátori rozhodnutie usporiadať festival v novom priestore špičkového kultúrneho miesta.

Festival architektúry a dizajnu v SNG potrvá do nedele 4. júna. Tradične ponúka prednášky, diskusie, prezentácie, výstavy a filmové dokumenty. "Vždy prinášal inšpiratívne príbehy architektúry a dizajnu s cieľom posilniť pozitívne vnímanie týchto tvorivých oblastí na Slovensku. Aj tento rok v prezentáciách, prednáškach, výstavách a diskusiách skúma kľúčové otázky súčasnej architektúry a analyzuje pozíciu slovenskej scény v konfrontácii s európskym dianím," uvádzajú zakladatelia festivalu Tatiana Kollarová a Štefan Polakovič. "Je dobré vedieť, aké témy sú momentálne najviac diskutované a čím môže architektúra prispieť k lepšiemu životu nás všetkých," dodávajú k podujatiu, ktoré dáva možnosť trochu sa vzdelať, ale aj stretnúť sa s tvorcami architektúry a osláviť výsledky ich práce.

Prvý večer (29. 5.) patril profilovému formátu EGO, ktorý sa vracia k ikonám architektúry. Prezentovala sa na ňom slovenská architektka Henrieta Moravčíková a Oddelenie architektúry Historického ústavu SAV. Oddelenie je platformou združujúcou výskumníkov s dlhodobým záujmom o skúmanie architektúry a urbanizmu 20. a 21. storočia. "Zameriavajú sa pritom najmä na dobový spoločenský kontext a otázky ochrany kultúrneho dedičstva," približuje festival oddelenie, v ktorom vzniká podstatná časť základnej historiografickej literatúry o slovenskej modernej architektúre.

Hosťami slávnostného otvorenia DAAD sú architekti, ktorí stáli za rekonštrukciou SNG. V úlohe moderátora sa ocitne univerzitný profesor Petr Hájek, ktorý bude v spoločnosti Martina Kusého, Pavla Paňáka a Martina Kusého ml. analyzovať procesy a výsledky rekonštrukcie SNG.

Medzi festivalovými hosťami je aj historička umenia, kurátorka, publicistka a znalkyňa umenia vo verejnom priestore Zoja Droppová, odborná garantka dlhodobého projektu Umenia mesta Bratislavy, ktorá s touto témou vystúpi na DAAD.

V sekcii Prvá liga nájdu návštevníci aj ďalšie autorské prezentácie architektov a dizajnérov, významných aktérov súčasnej domácej a zahraničnej scény. Určená je hlavne pre odbornú verejnosť, ale tiež pre záujemcov o architektúru a dizajn.

Bližšie informácie o programe sú dostupné na www.daad.sk.