Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Slovenská pošta vydala známku s podobizňou Mikuláša Klimčáka

Poštová známka Deň poštovej známky: Mikuláš Klimčák. Foto: Slovenská pošta

Motívom známky je portrét akademického maliara Mikuláša Klimčáka, doplnený o detail gobelínu "Byzantská misia na Veľkej Morave" z majetku Národnej rady SR.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Slovenská pošta vydala v piatok poštovú známku s názvom "Deň poštovej známky: Mikuláš Klimčák (1921 - 2016)". Nominálna hodnota známky je 75 centov. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Poštová známka s rozmermi 44,1 krát 26,5 milimetra (mm) vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 30 známkami a 30 kupónmi s rozmermi 22 krát 26,5 mm vrátane perforácie. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko," priblížila Dorčáková.

Motívom známky je portrét akademického maliara Mikuláša Klimčáka, doplnený o detail gobelínu "Byzantská misia na Veľkej Morave" z majetku Národnej rady SR. "Na kupóne je reprodukovaná líniová rozkresba známky Vianoce 1997 s názvom Narodenie v Betleheme," dodala Dorčáková.

Súčasne s poštovou známkou vydala Slovenská pošta obálku prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 3. decembra 2021 a domicilom mesta Humenné. Predlohou prítlače FDC obálky je dielo Klimčáka "Hospoď Boh Savaot", ktoré je z Dómu sv. Mikuláša v Ľutine. Motívom FDC pečiatky je prekresba ilustrácie z časopisu Slovo.

Autorom výtvarného návrhu známky, FDC a FDC pečiatky s použitými dielami Klimčáka je akademický maliar Martin Činovský.