Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Slovenská pošta vydáva známky venované umeniu J. Rombauera a A. Votavu

Fotka známky vydanej Slovenskou poštou a venovanej umeniu - „UMENIE: Ján Rombauer (1782 – 1849)“ Foto: Slovenská pošta

Súčasne so známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 21. októbra 2022 a domicilom mesta Bratislava.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Slovenská pošta vydáva v piatok dve poštové známky venované umeniu. Nominálna hodnota oboch známok - Umenie: Ján Rombauer (1782 - 1849) a Umenie: Aleš Votava (1962 - 2001) je 2,60 eura. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Známka Umenie: Ján Rombauer má rozmery 44,4 krát 54,4 milimetra, vychádza na upravenom tlačovom liste štvorbloku spolu s emisiou 778 (dve známky emisia číslo 777 a dve známky emisia číslo 778). Motívom je dielo Jána Rombauera s názvom Svätý Martin na koni z roku 1836 zo zbierok SNM - Spišského múzea Levoča.

"Súčasne s poštovou známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC, s dátumom 21. októbra 2022 a domicilom mesta Levoča," približuje Dorčáková s tým, že motívom FDC je dielo Podobizeň Jána Samuela Steinhübela z Prešova zo zbierkového fondu Slovenskej národnej galérie a motívom FDC pečiatky je portrét manželky Jána Rombauera. FDC vytlačila technikou oceľorytiny spoločnosť Tiskárna Hradištko. Autorom všetkých výtvarných návrhov je František Horniak.

Poštová známka Umenie: Aleš Votava má vrátane perforácie rozmery 44,4 krát 54,4 milimetra. "Vychádza na upravenom tlačovom liste štvorbloku spolu s emisiou 777 (dve známky emisia číslo 777 a dve známky emisia číslo 778). Známky vytlačila kombináciou oceľorytiny a ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko," poznamenala hovorkyňa k známke s motívom Votavovho scénického návrhu, ktorý zobrazuje divadelné kostýmy k predstaveniu Orfeus a Eurydika od operného skladateľa Christopha Willibalda Glucka.
Známka vydaná Slovenskou poštou a venovaná umeniu „UMENIE: Aleš Votava (1962 – 2001)“
Foto: Slovenská pošta


Súčasne so známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 21. októbra 2022 a domicilom mesta Bratislava. "Motívom FDC je návrh zobrazujúci divadelnú scénu k predstaveniu Orfeus a Eurydika a motívom FDC pečiatky je prepis detailu kostýmového návrhu k predstaveniu Orfeus a Eurydika," dodáva Dorčáková. Autorom všetkých výtvarných návrhov je akademický maliar Rudolf Cigánik.