Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Slovenská speváčka HANKA nahrala album s Grammy ocenenými hudobníkmi

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Jeho masteringu sa ujal Kevin Blackler, ktorý pracoval na nahrávkach pre umelcov ako Kanye West, Jay Z, Jennifer Holiday, Lee Konitz, Wallace Roney či Joey DeFrancesco.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Slovenská speváčka Hanka Gregušová, piaty rok pôsobiaca v USA pod umeleckým menom HANKA alebo HANKA G, má nový album. Novinku Universal Ancestry nahrala v New Yorku s Grammy ocenenými americkými hudobníkmi. Ako TASR informovala speváčka, prvýkrát na ňom počuť aj slovenské ľudovky v angličtine zaranžované afro-americkým hudobníkom.

V poradí štvrtý album si Gregušová aj sama produkovala v koprodukcii s americkými klaviristami a skladateľmi Jamesom Hurtom, Shedrickom Mitchellom a Rodneym Kendrickom.

HANKA dodáva, že albumovú novinku pripravovala a nahrávala počas pandémie skoro rok. Nachádza sa na ňom 11 skladieb, ktoré prechádzajú celou hudobnou škálou od jazzu, soulu, R&B až po gospel.

„Vzdávajú hold viacerým mimoriadnym umelcom ako Pharoah Sanders, McCoy Tyner, Walter Hawkins, Donnie Hathaway ako aj speváckym hviezdam ako Whitney Houston, Chaka Khan, Abbey Lincoln a Phyllis Hyman," priblížila Hanka s tým, že na albume sú aj tri slovenské ľudové piesne s jej voľnými anglickými prekladmi textov, aranžované po prvý raz afro-americkým hudobníkom Jamesom Hurtom.

„Poslucháčom majú ukázať, ako by to asi znelo, keby si naši slovenskí predkovia ´zajamovali´ s tými afro-americkými," poznamenala speváčka.

Album nahrávala v newyorskom The Samurai Hotel Recording Studio pod taktovkou Grammy oceneného zvukára Davida Stollera, ktorý nahrávku aj mixoval.

„Spolupracoval s hviezdami naprieč hudobnými žánrami ako Eliane Elias, Nicholas Payton, Jane Monheit, Robert Glasper," priblížila Hanka genézu albumu. Jeho masteringu sa ujal Kevin Blackler, ktorý pracoval na nahrávkach pre umelcov ako Kanye West, Jay Z, Jennifer Holiday, Lee Konitz, Wallace Roney či Joey DeFrancesco.

„Časť albumu sa nahrávala aj na Slovensku v Štúdiu Garage Petra Preložníka, kde hosťovala na flautu slovenská jazzová skladateľka a flautistka, držiteľka niekoľkých hudobných ocenení Sisa Michalidesová a Veronika Vitazkova, ktorá na album nahrala fujaru," dodala Gregušová.