Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Slovenské banské múzeum predstaví mineralogickú výstavu o kalcite

Na archívnej snímke Slovenské banské múzeum Kammerhof v Banskej Štiavnici. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Výstava v priestoroch SBM prezentuje vlastné zbierky a je orientovaná na kalcity rôznych genetických typov, pričom prevládajú vzorky z hydrotermálnych rudných žíl.

Banská Štiavnica 4. novembra (TASR) – Mineralogickú výstavu o kalcite, ktorý je po kremeni najhojnejším minerálom v zemskej kôre, sprístupní vo štvrtok o 15.00 h Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici.

„Kalcit bol autorkou výstavy Monikou Orvošovou nazvaný aj majstrom tvarov, keďže je známych okolo 1000 rôznych tvarov kalcitu, čo je vo svete minerálov unikátne. Okrem toho vytvára rôzne spojky tvarov a kryštalické agregáty,“ informuje SBM.

Kalcit je pre ľudstvo známy od nepamäti. Jeho najstarší známy prírodovedný popis urobil Gaius Plinius starší v roku 79 n. l. Názov kalcit je odvodený z latinského slova calx, čo znamená vápno.

Kalcit je hlavným minerálom vápencov. Z termálnych prameňov sa vylučuje chemogénny vápenec – travertín. Metamorfózou vápenca vzniká jeho hrubokryštalická forma – mramor. Vzácne a geneticky zaujímavé sú magmatické karbonátové horniny – karbonatity. Rozpúšťaním a opätovným vyzrážaním z roztokov vznikajú krasové útvary – jaskyne s ich nátekovou, sintrovou výzdobou.

Tento minerál je enormne významný aj pre živé organizmy vrátane človeka. Vytvára ochranné obaly a kostry živočíchov. Ako podstatná zložka sedimentárnych karbonátových hornín má aj veľký ekonomický význam, z vápenca a slienitého vápenca sa vyrábajú stavbárske hmoty vápno a cement.

Výstava v priestoroch SBM prezentuje vlastné zbierky a je orientovaná na kalcity rôznych genetických typov, pričom prevládajú vzorky z hydrotermálnych rudných žíl. Na výstave prevažujú ukážky z Banskej Štiavnice, ale zastúpené sú aj iné slovenské a zahraničné lokality. Čestné miesto majú vzorky manganokalcitu, odrody kalcitu, ktorú v roku 1846 z banskoštiavnicko-hodrušských žíl opísal nemecký mineralóg Friedrich Breithaupt.

Výstavu pripravilo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Sprístupnená bude v SBM - Berggerichte do 30. apríla 2022.