Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Slovenské deti rozhodli v hlasovaní za najlepší film

Foto: Cena mladého publika 2018

Dobrodružný deň strávený v kine zakončili deti ako ozajstní filmoví porotcovia, keď si vybrali spolu s 34 krajinami sveta favorita Ceny mladého publika 2018.

Bratislava 7. mája (OTS) - Prostredníctvom živého vysielania sa včera Dom kultúry Zrkadlový háj v Bratislave spojil s centrálou v Erfurte, kde slávnostne odovzdali cenu filmu Wallay.

Deti si počas dňa pozreli filmy vybrané Európskou filmovou akadémiou a v prestávkach sa živo vyjadrovali v diskusiách pod vedením filmových kritičiek. Spoločná téma dospievania a nástrahy spojené s pubertou rezonovali vo všetkých troch, ale najviac zaujal príbeh trinásťročného nespratníka, ktorého pošlú z rodného Francúzska na vidiek do afrického Burkina Faso, kde ho čaká rodina a premena z chlapca na muža. Po premiére filmu v sekcii generácia Kplus počas Berlinale film Wallay získal aj Cenu mladého publika 2018.

Na druhom mieste sa umiestnila hraná snímka podľa skutočných udalostí Girl in the Flight, ktorá rozpovedala citlivú, ohromujúcu a napínavú duševnú cestu 11-ročného toskánskeho dievčaťa, ktoré utečie z domu a strávi dve noci v rómskom tábore v Ríme.

Najmenej hlasov od medzinárodnej detskej poroty získal film Hobbyhorse Revolution, vtipný a dojímavý príbeh o tínedžeroch, ktorým v srdciach narastá smútok a ktorí objavia svoj talent vďaka jazde a výrobe hobby-koní.

Už tradične neznamenala Cena mladého publika v Bratislave len pozeranie troch filmov a diskusie s lektorkami. Prítmie kinosály deti v prestávkach vymenili za zábavné aktivity a hry, ktoré mali pre nich pripravené členovia občianskeho združenia Púpava. Spolu s filmovými zážitkami dostali smelšie deti príležitosť zapísať sa do databázy castingovej agentúry Casting Bratislava, ktorá ponúka hercov a herečky do súčasných projektov v televízii, kine či reklame.