Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenské divadlá sa predstavia na prehliadke vo Varšave

Ilustračná snímka. Divadlo na Vinohradech. Foto: Facebook Divadlo na Vinohradech

Podujatie je súčasťou Roku slovenského divadla. Pôvodne sa malo uskutočniť už v máji, nový termín museli určiť pre obmedzenia spojené so šírením ochorenia COVID-19.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Slovenské divadlá sa od 3. do 8. septembra predstavia v poľskej Varšave. Prehliadka s názvom Dzieje się obok s podtitulom Prehľad súčasného slovenského divadla ponúkne divákom osem úspešných slovenských divadelných inscenácií. Podujatie organizuje Divadelný ústav Zbigniewa Raszewského z Varšavy, jeho kurátorkou je poľská slovakistka Katarzyna Pilarska. TASR o tom informoval PR manager Divadelného ústavu Dušan Poliščák.

Na prehliadke, prinášajúcej to najlepšie zo slovenského divadla posledných rokov, sa predstaví napríklad Prešovské národné divadlo s inscenáciou Moral Insanity, ktorá vyhrala Grand Prix Nová dráma/New Drama 2019 aj cenu DOSKY 2019. Divadlo NUDE príde s inscenáciou Ľúbim ťa a dávaj si pozor, ktorá získala Cenu bratislavského diváka na festivale Nová dráma/New Drama 2019. Teatro Tatro sa predstaví s kultovou inscenáciou Majster a Margaréta, ktorá sa hrá v divadelnom stane. Súčasťou programu sú aj produkcie určené pre mladých divákov z Bratislavského bábkového divadla a združenia Odivo či koncert prešovskej skupiny Komajota.

Ako priblížil Poliščák, súčasťou sprievodných podujatí bude aj výstava theatre.sk, ktorá je venovaná histórii a súčasnosti slovenského divadla. Pripravil ju Divadelný ústav pri príležitosti Roku slovenského divadla a už od marca bola inštalovaná v priestoroch Slovenského inštitútu vo Varšave.

Podujatie je súčasťou Roku slovenského divadla. Pôvodne sa malo uskutočniť už v máji, nový termín museli určiť pre obmedzenia spojené so šírením ochorenia COVID-19.