Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Slovenské divadlo sa predstaví v ázijskom Soule

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na svetovej divadelnej prehliadke Performing Arts Market sa spoločne prezentujú krajiny V4. Slovensko bude zastupovať nezávislé divadlo P.A.T.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Divadelný ústav predstaví slovenské divadlo na 8. ročníku festivalu Performing Arts Market in Seoul (PAMS, 8.-12.10.). V rámci svetovej divadelnej prehliadky v kórejskom Soule sa uskutoční showcase divadelných ústavov a múzeí krajín V4 - PACE (Performing Arts in Central Europe). TASR o tom informovala Lucia Čarnecká z Divadelného ústavu.

"Projekt vznikol ako kultúrna spolupráca krajín V4 na podnet českého Istitutu umění - Divadelního ústavu. Zapojili sa doň partnerské inštitúcie krajín V4 - Divadelní ústav Praha, Divadelný ústav Bratislava, Maďarské divadelné múzeum a inštitút a Inštitút Adama Mickiewicza Varšava," priblížila projekt PACE, ktorého zámerom je "prezentácia divadelnej scény jednotlivých krajín V4 v praktickej i teoretickej rovine v celosvetovom kontexte". "Je to prvé podujatie tohto typu - spoločná prezentácia divadla krajín V4 mimo Európy - a zároveň prvá komplexnejšia prezentácia slovenského divadla v Ázii," doplnila.

Partnerské divadelné ústavy a múzeá krajín V4 uvedú na festivale unikátny spoločný animovaný film o našom divadle a spoločnú publikáciu. Program doplnia i vystúpenia divadelných skupín a performerov (slovenskú stranu bude reprezentovať nezávislé divadlo P.A.T. s autorskou inscenáciou Slávy Daubnerovej Cely), formát Booths Exhibition - interaktívny trojdňový propagačný meeting point (ukážky z tvorby slovenských divadelníkov, prezentácia dramatickej tvorby slovenských autorov - Slovak Drama in Translastion, prezentácia divadelných festivalov na Slovensku), panelové diskusie o slovenskej divadelnej scéne či večerný divadelný event Night V4.

Kurátorkou slovenskej prezentácie je divadelná kritička a teoretička Dáša Čiripová, vedúca oddelenia vonkajších vzťahov Divadelného ústavu.