Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenské filmy uvedú na viacerých európskych festivaloch

Ilustračné foto Foto: TASR

V programe 6. festivalu filmov zo strednej a východnej Európy CinEast v Luxemburgu figuruje až 12 slovenských snímok.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Slovenské filmy v októbri premietnu viaceré významné európske festivaly. V stredu 9. októbra sa začali festivaly v Londýne a Luxemburgu, tento týždeň má oficiálne otvorenie aj festival vo Varšave. "Slovensko bude mať v ich programe významné zastúpenie za účasti tvorcov," TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

V programe 6. festivalu filmov zo strednej a východnej Európy CinEast v Luxemburgu figuruje až 12 slovenských snímok, svojho zástupcu bude mať aj vo festivalovej súťaži. "Je ním druhý celovečerný film režisérky Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý je slovenským nominantom na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film," doplnila s tým, že ostatné slovenské tituly budú uvedené v ďalších piatich sekciách. Celovečerný debut Juraja Krasnohorského Tigre v meste uvidia diváci v sekcii FunnyEast, ktorá upozorňuje na najlepšie komédie stredo a východoeurópskeho regiónu. "Vo výbere najzaujímavejších nedávnych filmov Cinéscope sa predstavia minoritné koprodukčné filmy Líbánky Jana Hřebejka, V tieni Davida Ondříčka, Výlet Alice Nellis a nový film Wladyslawa Pasikowskeho Dozvuky, ktorý na Slovensku bude mať premiéru v novembri," spresnila Simona Nôtová. Sekcia Cinéspecials uvedie filmy Petra Solana Kým sa skončí táto noc v digitálnej zreštaurovanej verzii a nízkorozpočtový slovenský horor Zlo režiséra Petra Bebjaka. Z krátkych animovaných filmov festival ponúkne snímky Matúša Vizára Pandy a Ivany Šebestovej Sneh. V maratóne krátkych hraných filmov diváci uvidia Homo ciris Jany Minárikovej a Výstava režisérskej dvojice Andrej Kolenčík a Peter Begányi. Festival potrvá do 27. októbra a celkovo uvedie vyše 50 celovečerných a 50 krátkych filmov na viac ako sto projekciách.

Slovenskí tvorcovia predstavia osobne svoje filmy na 57. filmovom festivale BFI Londýn (9. - 20. 10.) V jeho programe sú dva filmy zo Slovenska - dokument Pala Korca Exponáty - Príbehy z kaštieľa a úspešná krátka animovaná snímka Matúša Vizára Pandy.

V piatok 11. októbra sa oficiálne začne 29. MFF Varšava. V jeho súťažnej sekcii dokumentov sa o priazeň poroty bude uchádzať snímka Kauza Cervanová za účasti režiséra i producenta Roberta Kirchhoffa a v súťažnej sekcii krátkych filmov Pandy Matúša Vizára. Na varšavskom festivale si osobne uvedie svoj film Môj pes Killer Mira Fornay, ktorá bude zároveň Slovensko reprezentovať aj v porote pre nezávislé a inovatívne filmy Free Spirit Competition. V programe ďalej figurujú krátky hraný film Výstava Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka, Modrý tiger režisérov Petra Oukropca a Bohdana Slámu a česko-slovenská komorná dráma Zdeňka Tyca Jako nikdy, ktorá sa na festivale bude uchádzať o priazeň poroty v medzinárodnej súťaži.