Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenské herecké nebo – Ivan Palúch

Na archívnej snímke herec Ivan Palúch. Foto: TASR - Štefan Puškáš

K jeho nezabudnuteľným rolám patria najmä hlavné postavy, ktoré stvárnil vo filmovej rozprávke Princ Bajaja a v televíznom filme Adam Šangala.

Bratislava 14. júna (TASR) - Herec Ivan Palúch sa v 70. rokoch 20. storočia ocitol v nemilosti režimu, keď verejne vyjadril nesúhlas s príchodom zahraničných vojsk do Československa. Výsledkom bol zákaz filmovania a účinkovania v divadle sa objavoval len v malých epizódnych rolách.

Ivan Palúch sa narodil 20. júna 1940 vo Zvolene v rodine divadelníka a spoluzakladateľa súboru Detvan, z ktorého neskôr vzniklo profesionálne divadlo vo Zvolene. S divadelným svetom sa začal zbližovať v Banskej Bystrici, kam sa rodina presťahovala, keď mal tri roky. Po maturite nastúpil na Vysokú školu múzických umení v Bratislave, jeho štúdium však prerušila zistená očná porucha.

Hereckú kariéru odštartoval v oblastných divadlách v Spišskej Novej Vsi, Prešove, Žiline a Nitre. Už vtedy zaujal svojím hereckým prejavom a širokým dramatickým rozsahom. V roku 1986 získal angažmán v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

Prvú veľkú filmovú príležitosť dostal v roku 1967 vo filme Marketa Lazarová. O rok neskôr prijal hlavnú úlohu vo filme režiséra Aleksandara Petroviča s názvom Čoskoro bude koniec sveta, pričom hereckou partnerkou mu v tejto snímke bola francúzska herečka Annie Girardotová. V rovnakom roku si zahral i v nemeckom filme Michael Kohlhaas - der Rebell. Obe snímky boli nominované na prestížnu Zlatú palmu na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

Súčasne sa umelec preslávil i v domácom prostredí ako charizmatický interpret mnohých filmových aj televíznych postáv. Svoj talent predviedol napríklad vo filmoch Niet inej cesty, Ucho, Kaňon samé zlato, Krčmársky kráľ, Morgiana či Nedodržaný sľub. K jeho nezabudnuteľným rolám však patria najmä hlavné postavy, ktoré stvárnil vo filmovej rozprávke Princ Bajaja a v televíznom filme Adam Šangala.

Palúch bol zakladateľom Fakulty dramatických umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2008 si na medzinárodnom filmovom festivale Artfilm v Trenčianskych Tepliciach prevzal ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia v oblasti filmu.

Ivan Palúch zomrel 3. júla 2015 v Martine vo veku 75 rokov.