Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovenské inštitúty v zahraničí prešli na kultúrne aktivity online

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenský kultúrny stánok v Paríži zorganizoval v spolupráci s platformou Aby kultúra žila veľkonočný online koncert pesničkárky Kataríny Málikovej.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Slovenské inštitúty v európskych metropolách reagujú na súčasnú pandémiu nového koronavírusu a s tým súvisiace opatrenia presunom kultúrnych aktivít do online priestoru. Konkrétne výsledky prezentujú napríklad slovenské inštitúty v Paríži či Prahe.

Slovenský kultúrny stánok v Paríži zorganizoval v spolupráci s platformou Aby kultúra žila veľkonočný online koncert pesničkárky Kataríny Málikovej. Vystúpenie v bratislavskej Novej Cvernovke bolo odvysielané aj vo Francúzsku prostredníctvom viacerých kultúrnych platforiem. Jeho hlavným cieľom bola podpora slovenskej umeleckej scény počas súčasného náročného obdobia pandémie, ktoré zablokovalo bežný kultúrny a umelecký život.

Slovenský inštitút v Prahe zasa ponúka v online podobe výstavu Architektúra z dreva 2005 - 2020 SK, sprístupnil takisto záznam inscenácie scénického čítania Ja malkáč slovenskej sekcie Divadla v Dlouhé. Pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa umenia (výročie narodenia Leonarda da Vinciho) odkazuje i na online prezentácie Slovenskej národnej galérie (SNG).

Online prostredie na propagáciu slovenskej kultúry v dobe nevyhnutných obmedzení využíva aktívne aj Slovenský inštitút vo Viedni. "Vydávame v tejto súvislosti aj e-newsletter, ktorý rozposielame na vyše 2000 kontaktov našich návštevníkov, ako aj partnerov a priateľov slovenského inštitútu a zastupiteľského úradu vo Viedni," uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu vo Viedni Igor Skoček. "Najnovšie pripravujeme, pravdepodobne s termínom na budúci týždeň, online koncert Sisi Michalidesovej pre slovenské inštitúty, s cieľom aj týmto spôsobom propagovať slovenskú kultúru v zahraničí," dodal.

Slovenský inštitút v Ríme takisto plánuje online koncerty slovenských umelcov. "Len čo ich budeme mať skonkretizované, budeme o nich informovať," oznámila TASR riaditeľka Slovenského inštitútu v Ríme Ľubica Mikušová.

Podobné odkazy, približujúce online kultúrne aktivity, zverejnil taktiež Slovenský inštitút v Berlíne.

Iniciatívu podporuje aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). "Prezentácia slovenskej kultúry v zahraničí nemôže v týchto časoch prejsť do akéhosi úsporného režimu. Držím preto palce slovenským inštitútom v zahraničí v prípade ďalších online aktivít. V týchto časoch je kultúrna diplomacia dôležitým partnerom pre slovenskú kultúru a umenie," uviedla na stránke rezortu.

Slovenské inštitúty ako predstavitelia kultúrnej diplomacie SR pôsobia v Prahe, Paríži, Berlíne, Budapešti, Viedni, Moskve, Varšave a v Ríme. Ich hlavnou úlohou je rozširovanie a poskytovanie vedomostí o slovenskej kultúre a umení i kultúrnom dedičstve SR a prispievanie k pozitívnemu vnímaniu Slovenska v zahraničí.