Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Slovenské kapely začínali druhý deň na trenčianskom letisku

Osemnásty ročník multižánrového festivalu Bažant Pohoda 2014 sa začal vo štvrtok 10. júla 2014 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zaslúžilej pozornosti sa dostalo zoskupeniu Vrbovskí víťazi a Spojené huky Slovenska.

Bratislava/Trenčín 11. júla (TASR) – Skupina Billy Barman otvárala dnes popoludnia na hlavnom pódiu program druhého dňa 18. ročníka multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda na trenčianskom letisku.

Kapela Billy Barman je na scéne od roku 2008. V roku 2010 vydali platňu s názvom Noční jazdci, na ktorej sú piesne Introvert, Na Laze Oremovom či Cigánska. V novembri minulého roku pridali druhý album Modrý jazyk a zazneli aj pesničky z tohto albumu. Kvinteto muzikantov tvoria dnes Juraj Podmanický, Jozef Vrábel, Teo Heriban, Jakub Tvrdík a Juraj Labaj. „Baví nás hranie vonku aj v kluboch, v lete je to hlavne hranie na open-air podujatiach. Je veľmi príjemné prísť na Pohodu a hrať na veľkom pódiu pre veľkú masu ľudí. To je super, niečo, čo do klubu nedáte,“ povedal pre TASR gitarista a spevák Jozef Vrábel.

Billyho Barmana striedala ďalšia bratislavská formácia Korben Dallas. Tá vznikla v roku 2010, názov si dali podľa hlavnej postavy z filmu Piaty element. Skupinu tvoria gitarista a spevák Juraj Benetin, basgitarista Lukáš Fila a bubeník Ozo Guttler. Na konte majú dve platne, debutovú Pekné cesty, ktorá vznikla ako živá nahrávka z koncertu, druhá s názvom Karnevalová vrana je z roku 2013. Z nej pochádzajú úspešné skladby Otec, Zlatý jeleň a Beh. „Sme predovšetkým živá kapela, či už open-air alebo klubová. Dnes to bol pre nás koncert, kedy sme hrali pred najväčším publikom, užili sme si to. Aj preto sme dali to najlepšie z našej doterajšej tvorby,“ uviedol gitarista a spevák Juraj Benetin.

Pozornosť pútali Vrbovskí víťazi a Spojené huky Slovenska

Zaslúžilej pozornosti sa dostalo zoskupeniu Vrbovskí víťazi a Spojené huky Slovenska. Vrbovskí víťazi nemajú na slovenskej hudobnej scéne žiadnu podobnú formáciu, založil ju v roku 2000 Braňo Jobus spolu s bratom Andrejom, pri hraní využívajú doma vyrobené hudobné nástroje z rôznych plastových materiálov. Preto aj svoj druh hudby nazvali priemyselný folklór. Predchádzajúce dni mala kapela veľmi rušné, doma vo Vrbovom usporadúvajú každé leto festival Vrbovské vetry, vydali nové CD a DVD, premiéru mal autobiograficky film Vrbovsky Veter a Braňo napísal knižku pre deti s názvom Ja nič, ja muzikant o hlučnom červotočovi Chrumovi, ktorú dnes na Pohode aj pokrstí.

Zaplnenú plochu pred hlavným pódiom zabával hodinu aj Ivan Mládek a jeho Banjo Band. Majiteľ nestarnúceho hitu Jožin z bažin pridal aj ďalšie známe piesne, ako sám hovorí „vykopávky“, medzi nimi Linda, Láďa jede lodí či Lulu z Honolulu. „Tu to bolo vždy dobré, boli sme tu v minulosti už dvakrát, na všetkých rockových festivaloch je náš repertoár pre mladých zmena. No a ľudia poznajú naše pesničky z detstva, tak si to radi vypočujú aj z nostalgie,“ povedal po vystúpení pre TASR Ivan Mládek.

Pozornosť vzbudili na Pohode dve mimo hudobné akcie, prvou bola návšteva slovenského prezidenta Andreja Kisku a jeho diskusia v Café EUropa. Večer zasa príde na hlavné pódium doslova na pár minút hokejista Marián Gáborík so Stanley Cupom, ktorý získal s mužstvom Los Angeles Kings.