Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenské komorné divadlo Martin uvedie premiéru Bačova žena

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Bačova žena je podľa režiséra poslednou časťou dramaturgického cyklu troch inscenácií – Iokasté, Hekuba a Bačova žena.

Martin 8. júna (TASR) – Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin uvedie v piatok (9. 6.) premiéru inscenácie hry Ivana Stodolu Bačova žena v réžii Lukáša Brutovského.

Bačova žena je podľa režiséra poslednou časťou dramaturgického cyklu troch inscenácií – Iokasté, Hekuba a Bačova žena. "Stretli sa tu hry, ktoré pracujú so štruktúrou antickej tragédie, každá úplne iným spôsobom. Spoločná je tragická neriešiteľná situácia človeka. V tomto prípade ženy, ktorá sa ocitne nie vlastným pričinením medzi dvomi mužmi. Jej osud sa končí tragicky. Zoberie si život a nechá po sebe dvoch mužov a dve deti," uviedol Brutovský.

Podotkol, že text zredukovali na 12 strán a inscenácia trvá iba niečo málo cez jednu hodinu. "Snažili sme sa čítať ju úprimne voči nám a rozhodli sme sa nechať iba to, čo považujeme za naozaj podstatné. Zbaviť hru kvázi realistickej ornamentalistiky a sústrediť sa na základnú situáciu, na vzťahy medzi postavami. A čo sa dá doplniť inými prostriedkami, urobiť inak a nie pomocou textu. Relatívne výrazné je výtvarno a ako v predošlých inscenáciách aj pohybová zložka," priblížil.

"Každý v živote cítil nespravodlivosť. Či už nešťastnú lásku, nenaplnenú alebo zle uchopenú a pocit, že sa z toho nedá vyjsť von. Myslím si, že v tom sa v hre identifikuje každý. Som veľmi rada, že Eva v našej interpretácii nie je tá, ktorá je zmietaná druhými. Ale snaží sa stáť pevne na nohách a snaží sa, aby ju to nezlomilo," povedala predstaviteľka Evy Alena Pajtinková.

Najsilnejšie vníma tragédiu detí. "Dospelý sa rozhodne nejako vyriešiť situáciu. Ale deti, ktoré za to nemôžu, ostávajú samy. Počas celej hry sa nikto nespýta, čo s tými deťmi, a to je hrozné. Neviem, či to bol zámer Stodolu. V dnešnej dobe mi z toho vychádza, že sa pozeráme na tisícky detí, ktoré trpia úplne neprávom. Či už z dôvodu, že to ich rodičia nezvládli, alebo z dôvodu, že na tomto svete je to tak," dodala Pajtinková.