Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenské národné múzeum predĺžilo výstavu Rimania a Slovensko

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Organizátori výstavy pri príležitosti jej predĺženia uviedli do života vo štvrtok (30. 6.) rovnomenný katalóg s rozsahom 336 strán.

Bratislava 1. júla (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum predĺžilo výstavu Rimania a Slovensko do konca roka 2022. Výstavu v priestoroch Rytierskej siene Bratislavského hradu, ktorú sprístupnili mediálnym dňom (3. 12.) v roku 2021 bez vernisáže, videlo viac ako 30.000 návštevníkov.

Organizátori výstavy pri príležitosti jej predĺženia uviedli do života vo štvrtok (30. 6.) rovnomenný katalóg s rozsahom 336 strán. Výpravná publikácia o rímskom období na území Slovenska je dielom kolektívu 12 autorov zo SNM – Historického múzea, SNM – Archeologického múzea, Archeologického ústavu SAV, Múzea mesta Bratislavy, Podunajského múzea v Komárne a Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave.

"Textová časť katalógu pozostáva z jedenástich priehľadových štúdií, v ktorých autori v rozšírenej forme reflektujú nosné témy výstavy," približuje SNM publikáciu. Štúdie dopĺňajú súčasné fotografie a fotografie dokumentujúce výskumy lokalít, mapy a pôdorysy stavieb. "Katalógová časť predstavuje 241 predmetov inštalovaných vo výstave, a tiež súbory predmetov. Predmety sú doplnené o popisy, náleziská, rozmery a datovania," dodáva múzeum s tým, že takmer 30 vybraných predmetov obsahuje rozšírené texty s podrobným opisom.