Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Slovenské národné múzeum vydalo publikáciu Clementisova hviezda

Na archívnej snímke Bratislavský hrad, v ktorom sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Autorom monografie je kurátor SNM - Historického múzea Vojtech Hami, ktorý sa venuje faleristike, numizmatike a národným dejinám 20. storočia.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) vydalo novú publikáciu autora Vojtecha Hamiho Clementisova hviezda. Je ďalšou z edície s názvom Zamerané na predmet, ktorá prezentuje vybrané predmety zo zbierkového fondu laickej verejnosti. Monografia predstavuje príbeh najvyššieho štátneho vyznamenania komunistického Československa - Zlatej hviezdy hrdinu ČSSR, zavedeného v roku 1955. TASR o tom informovala vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Autorom monografie je kurátor SNM - Historického múzea Vojtech Hami, ktorý sa venuje faleristike, numizmatike a národným dejinám 20. storočia. "Na základe archívneho a materiálového výskumu pútavým spôsobom predkladá ucelený pohľad na túto zaujímavú faleristickú problematiku. Rozpráva príbeh najvyššieho štátneho vyznamenania v období komunistického Československa, v súčasnosti uloženého v zbierkach múzea," dodáva SNM.

Hami v úvode knihy zachytáva stručnú históriu vyznamenaní. Nasledujúce kapitoly venoval pozadiu vzniku a udeľovania čestného titulu Hrdina ČSSR a jednotlivým vyznamenaným. "Dôraz kladie na osobnosť Vladimíra Clementisa, ktorému bola Zlatá hviezda hrdinu ČSSR udelená in memoriam. Pozornosť sa orientuje aj na ostatné vyznamenania z Clementisovej pozostalosti, ktoré sa do múzea dostali zo zrušeného Ústavu dejín Komunistickej strany Slovenska," približuje múzeum.

Poznamenáva, že uvedenie publikácie do predaja je spojené so 121. výročím narodenia Vladimíra Clementisa, významného a zároveň kontroverzného slovenského politika, ktorý pomáhal budovať totalitný komunistický režim, a ten ho neskôr odsúdil na smrť. Clementis sa narodil 20. septembra 1902 v národne uvedomelej rodine evanjelického učiteľa v Tisovci. Je tiež jednou z osobností výstavy Hrdinovia odboja, ktorá je prístupná verejnosti v priestoroch SNM - Historického múzea na Bratislavskom hrade od augusta tohto roku.