Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Slovenské pohľady píšu o príchode starých Maďarov

Kornel Földvári sa narodil 13. februára 1932 v Trenčíne, absolvoval FK UK, svoju prvotinu Netypické príbehy /Humoresky/ vydal pod pseudonymom Miroslav Kostka v r. 1963. V rokoch 1956 - 68 bol redaktorom Kultúrneho života, v rokoch 1969-február 1970 riaditeľom Divadla na Korze, potom na dvadsať rokov odstavený ako "obchodná referentka" Slovenskej literárnej agentúry. V rokoch 1990-92 bol 1. námestníkom ministra kultúry SR, od roku 1992 do odchodu do dôchodku bol dramaturgom Štúdia S. V roku 1987 pod pseudonymom vydal monografiu Dušan Polakovič. Prvú knihu pod svojím menom "O skutočnosti" vydal v r. 1999. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

V informačnej rubrike Zápisník sú publikované nekrológy za Michalom Gáfrikom, Petrom Pišťankom a Kornelom Főldvárim.

Bratislava 19. mája (TASR) - Májové číslo mesačníka Slovenské pohľady (na literatúru, umenie a vedu) ako úvodník pod názvom Čo znamená "post"? prináša prejav literárnej vedkyne Márie Bátorovej, ktorý predniesla na medzinárodnej konferencii PEN v Blede (Slovinsko) roku 2007, (neskôr publikovaný v americkom časopise Manorborn) a v upravenej a doplnenej verzii prednesený na medzinárodnej konferencii k 25. výročiu Slovenského centra PEN v decembri 2014.

Nosným historickým materiálom čísla je štúdia Richarda Marsinu Príchod starých Maďarov do Karpatsko-dunajskej kotliny. Rovnako nosným, no literárnohistorickým článkom je aj príspevok Jany Skladanej Jazyk Ostrihomského rituálu z roku 1625, ktorý patrí medzi naše prvé tlačené pamiatky v slovakizovanom jazyku. Do tohto odseku môžeme zaradiť aj ukážku z jazykovednej porovnávacej štúdie Teodora Rosinského Malé eseje o veľkých slovách.

Polemický článok Diskusie a spory na IV. zjazde čs. spisovateľov v Prahe (27.-29.6.1967) s odkazom na monografiu Márie Bátorovej Dominik Tatarka - slovenský Don Quijote napísal Jozef Čertík. Replikou na článok je autorkina stať Dominik Tatarka - dodnes červené súkno pre istý typ slovenských intelektuálov aj „intelektuálov“. V cyklickej ankete na päť otázok o súčasnej literárnej situácii na Slovensku odpovedajú Zlata Matláková a Martin Vlado.

Prozaický žáner je v čísle prezentovaný ukážkami z pamätí Jána Čomaja Črepy z môjho praveku a úryvkom z novely Rút Lichnerovej Čaj o piatej. Lyrika je zastúpená ukážkami z najnovšej básnickej tvorby Jána Švantnera, Hany Koškovej a Miroslava Brűcka. S istou dávkou tolerancie sem môžeme zaradiť aj lyrické miniatúry na spôsob aforizmov Miroslava Danaja Cháron na plytčine.

Pravidelný cyklus v časopise už nadobudli rozhovory Miroslava Procházku so zahraničnými spisovateľmi. Tentoraz je to rozhovor s americkou prozaičkou Jeannette Wallsovou, ktorý má príznačný a kontroverzný názov Najväčším problémom chudobných je hanba. Reakciou na literárne dianie vo svete je aj publikovanie prejavu francúzskeho spisovateľa Patricka Modiana pri odovzdávaní Nobelovej ceny za literatúru 2014. Z francúštiny ho preložil Alexander Halvoník

Pravidelná Rozhľadňa Juraja Bindzára je venovaná najnovšej tvorbe anglického prozaika Juliana Barnesa a v polemickom tóne aj necitlivým a vulgárnym televíznym „prepisom“ literárnych diel svetových spisovateľov. Recenznej rubrike dominuje viac úvaha ako literárno-kritická recenzia Bohuša Bodacza o diele dnes už klasického nemeckého spisovateľa Stefana Zweiga Svet včerajška. Rubriku Sedem viet o siedmich knihách autorsky pripravil Miloš Ferko.

V informačnej rubrike Zápisník sú publikované nekrológy za Michalom Gáfrikom, Petrom Pišťankom a Kornelom Főldvárim. V pravidelnej rubrike Gustáva Murína Laboratórium nájdeme ironizujúcu črtu o tom, do akých absurdností môže svet priviesť uplatňovanie tzv. „rodovej teórie“. V rubrike Spoza Moravy sú recenzne poňaté informácie o štyroch knižných dielach, ktoré vyšli v Čechách a ktoré sa tematicky i obsahovo dotýkajú aj nás.