Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Slovenskí fotografi majú prvú oficiálnu národnú súťaž

Ilustračné foto Foto: TASR

Autori môžu prihlásiť svoje fotografie, ktoré vznikli od 31. augusta 2011 do 31. augusta 2012, kedy je uzávierka prihlášok pre osem kategórií.

Bratislava 30. mája (TASR) – Pod názvom Slovak Press Photo (SPP) začína tradíciu prvá oficiálna fotografická súťaž na národnej úrovni.

Je súčasťou svetoznámej súťaže World Press Photo. Uskutoční sa pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča, ktorý udelí cenu za celoživotný prínos slovenskému fotografovi, a primátora Bratislavy Milana Ftáčnika.

"Mesto Bratislava sa rado stáva podporovateľom tejto prestížnej súťaže a ponúkame svoje priestory. V Zrkadlovej sieni bude v októbri jej slávnostne vyhodnotenie a v Starej radnici výstava. Naše mesto dáva grant 2000 eur pre fotografa premien Bratislavy," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Ftáčnik.

Autori môžu prihlásiť svoje fotografie, ktoré vznikli od 31. augusta 2011 do 31. augusta 2012, kedy je uzávierka prihlášok pre osem kategórií. Jednou z nich je 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Ďalšie kategórie sú tradičné novinárske - aktualita, reportáž, portrét, príroda, šport, umenie a svet šoubiznisu. Zvláštna kategória je pre študentov fakúlt žurnalistiky. Do súťaže sa môžu prihlásiť fotografi s trvalým pobytom na území SR a môžu zaslať aj zábery, ktoré neboli uverejnené v médiách.

Podľa riaditeľky súťaže Jany Garvoldtovej je dôvodom vzniku nového podujatia jeho absencia, najmä keď naši fotografi získavajú ceny v zahraničí. "Bude to prínos pre našu kultúru a tiež motivácia pre všetkých fotografov," dodala Garvoldtová.

Aj podľa predsedu päťčlennej medzinárodnej poroty Mariána Pauera národná súťaž na Slovensku chýba napriek tomu, že máme významnú históriu v tejto oblasti. Napríklad svetového vynálezcu J. M. Petzvala, po ktorom je pomenovaná hlavná cena Grand Prix. Ďalšie ceny sú po významných fotografoch Martinovi Martinčekovi a Viliamovi Malíkovi.

"Takúto súťaž majú Česi, Poliaci, Maďari, Íri a teším sa, že bude už aj u nás," vyjadril radosť Pauer, ktorý býva často členom medzinárodných porôt. Na rozdiel od spomínaných zahraničných súťaží bude na Slovensku na záver výstavy udelená aj Cena diváka.

Podmienky súťaže sú na internetovej stránke www.slovakpressphoto.sk.