Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Slovensko bojuje o jednu z cien európskej súťaže 112 Awards

Operátorka linky tiesňového volania 112 Slavomíra Korduliaková sa dostala do finále súťaže za záchranu života 16-ročnej dievčiny počas minuloročnej snehovej kalamity na Kysuciach.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovensko bojuje o jednu z cien európskej súťaže 112 Awards, ktorej výsledky vyhlásia stredu 17. apríla v lotyšskej Rige.

Operátorka linky tiesňového volania 112 Slavomíra Korduliaková sa dostala do finále súťaže za záchranu života 16-ročnej dievčiny počas minuloročnej snehovej kalamity na Kysuciach, ktorá uviazla v snehu cestou zo školy. Podchladené, dehydrované a vyčerpané dievča zavolalo na linku 112. Operátorka ju počas jednej hodiny vzájomnou komunikáciou udržiavala pri živote. Záchrannú akciu komplikoval fakt, že dievča nevedelo udať popis miesta, kde sa nachádza. Operátorka komunikovala s jej matkou a starostom obce, aby pomohli pri určení jej lokalizácie. Hasiči ju našli do hodiny v zlom zdravotnom stave a transportovali do nemocnice.

Korduliaková pracuje v Operačnom stredisku Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Slovensko poslalo dve nominácie

Slovensko poslalo minulý rok do Bruselu dve nominácie. Okrem Slavomíry Korduliakovej navrhlo ministerstvo vnútra v kategórii výnimočný občiansky čin aj záchrancu staršej ženy, ktorú dostal z horiaceho domu. Do užšieho výberu postúpila operátorka zo Žiliny.

V roku 2010 získalo Slovensko v európskom kole prvenstvo v kategórii výnimočný občiansky záchranársky čin s podporou tiesňového čísla 112. Zaslúžil sa o to Peter Adamkovič, ktorý zachránil chlapca topiaceho sa v rieke. Stal sa prvým Slovákom v histórii, ktorý získal ocenenie 112 Awards na európskej úrovni.

112 Awards je celoeurópska súťaž pre profesionálov aj verejnosť, ktorej cieľom je popularizovať tiesňové číslo 112 v EÚ a podporovať jeho správne používanie.

Súťaži sa v siedmych kategóriách
Súťaží sa v kategóriách výnimočný operátor, výnimočný občiansky čin, výnimočná e-Call iniciatíva, výnimočné vzdelávanie v oblasti 112, výnimočné stredisko tiesňového volania, výnimočný národný systém 112 a výnimočná iniciatíva v oblasti Next Generation 112.

TASR informovala Michaela Paulenová z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra SR.