Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovenský dom v Bruseli predstavil knihu Mestské líšky

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Nová kniha je kriminálny príbeh so sériou znepokojujúco úprimných priznaní. Autorka k nim dospela po sérii stretnutí s obeťami zločinov a predstaviteľmi mimovládnych organizácií.

Brusel 23. marca (TASR) - Asi tridsiatka slovenských krajanov sa v stredu večer v priestoroch Generálneho konzulátu SR v Bruseli zúčastnilo na autogramiáde spisovateľky Kataríny Ďuricovej. Z prostredia belgickej metropoly čerpá aj jej najnovšia kniha Mestské líšky, informuje spravodajca TASR.

Spisovateľka a novinárka Katarína Ďurica pochádza zo Šamorína a v posledných rokoch tvorí v Bruseli, kde žije s rodinou. Knihy píše v rodnom maďarskom jazyku, v preklade do slovenčiny ich uvádza vydavateľstvo Lindeni. Jej predošlá kniha Slušné dievčatá plačú potichu mala úspech v Maďarsku a dočkala sa aj divadelného spracovania v budapeštianskom divadle Vígszínház.

V rozhovore pre TASR uviedla, že príbehy "mestských líšok" sa týkajú málo známej tváre Bruselu. V tejto európskej metropole sa aj dievčatá zo Slovenska, Maďarska a ostatných krajín Vyšehradskej štvorky stávajú obeťami obchodu s bielym mäsom a nútenej prostitúcie.

Nová kniha je kriminálny príbeh so sériou znepokojujúco úprimných priznaní. Autorka k nim dospela po sérii stretnutí s obeťami zločinov a predstaviteľmi mimovládnych organizácií. Zároveň je obrazom troch žien, ktoré bojujú a hľadajú si cestu životom. Autorka priznala, že hoci si vo svojej tvorbe vyberá silné a spoločensky naliehavé témy, necháva priestor pre odvahu, empatiu a optimizmus.

Hostiteľom kultúrneho podujatia bol generálny konzul Andrej Michalec a Generálny konzulát SR v Belgicku, ktorý vo svojich priestoroch presadzuje koncept Slovenský dom v Bruseli. Ide o priestor na rôzne kultúrne a spoločenské aktivity určené pre slovenskú komunitu v Belgicku a hostí zo Slovenska.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)