Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenský filharmonický zbor odcestuje na umelecký zájazd do Istanbulu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Slovenský filharmonický zbor sa do Bratislavy vráti v piatok 26. mája.

Bratislava 19. mája (TASR) – Slovenský filharmonický zbor (SFZ) so zbormajstrom Jozefom Chabroňom odcestuje v pondelok 22. mája do Istanbulu. V Turecku sa vo štvrtok 25. mája predstaví na koncerte In memory of Leyla Gencer. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF) Martina Tolstova.

Spresnila, že naša zborová jednotka vystúpi v Zorlu Centre, modernom viacúčelovom komplexe v Istanbule, ktoré je súčasne najväčším umeleckým centrom v Turecku. "Vo štvrtok 25. mája tu zaznie koncert na pamiatku tureckej sopránovej divy Leyly Gencer (1928-2008), jednej z najvýznamnejších operných speváčok 20. storočia," približuje filharmónia rodáčku z Istanbulu, ktorá sa preslávila po debute v milánskej opere La Scala. Na svetových operných scénach vystupovala do roku 1985 a až do svojej smrti bola umeleckou riaditeľkou Speváckej akadémie La Scaly. "La Diva Turca" bola v Taliansku uznávaná ako pokračovateľka odkazu Marie Callas.

Ako ďalej uvádza SF, na koncerte pri príležitosti 15. výročia úmrtia Leyly Gencer zaznie sakrálny opus Stabat mater pre sóla, zbor a orchester Gioacchina Rossiniho, ktorý rodák z Pesara skomponoval v roku 1842. Vokálno-inštrumentálne dielo zaznie v naštudovaní talianskeho dirigenta Carla Tenana v interpretácii Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra, Slovenského filharmonického zboru a medzinárodného kvarteta sólistov – kórejskej koloratúrnej sopranistky Jay Yang, mezzosopranistky Ezgi Karakaya, laureátky speváckej súťaže L. Gencer, britského tenoristu Theodora Browna a basistu Buraka Bilgiliho.

Filharmónia pripomína, že naposledy zbor účinkoval s Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra v roku 2012 v koncertnom uvedení Bizetovej opery Carmen pod taktovkou Saschu Goetzela. Slovenský filharmonický zbor sa do Bratislavy vráti v piatok 26. mája.