Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenský film Strigov uvedú v premiére dva prestížne festivaly

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Krátky dokumentárny poetický film zobrazuje surreálnu reflexiu smrti a života na zriedkavo zachytenom momente pohrebu zosnulého príbuzného.

Bratislava 23. mája (TASR) - Slovenský krátky film Strigov bude mať premiéru na dvoch prestížnych festivaloch. V medzinárodnej premiére ho uvedie DocAviv festival v Tel Avive 27. mája. Po Izraeli bude nasledovať európska premiéra 31. mája na Krakow Film Festivale v Poľsku. TASR o tom informovala producentka Eva Pavlovičová. "Film je subjektívnym pohľadom do tváre smrti, rozlúčkou s babičkou a miestami z detstva, ktoré zanikli," dodala.

Krátky dokumentárny poetický film zobrazuje surreálnu reflexiu smrti a života na zriedkavo zachytenom momente pohrebu zosnulého príbuzného. "Film je rozlúčkou so zanikajúcim svetom tradičnej rusínskej komunity v kopcoch východného Slovenska. Je metaforou, rozlúčkou so svetmi, ktoré blednú smrťou každého z našich predkov," približuje producentka snový čiernobiely film sprevádzajúci divákov do sveta pamäti a vzájomne sa prelínajúcej minulosti a súčasnosti.

"Prvotný nakrútený materiál filmu, záznam rusínskeho pohrebu, vznikol spontánne, na základe životnej udalosti, v ktorej som sa ocitla a zdokumentovala ju v roku 2018. Počas pandémie sa téma smrti, staroby a konečnosti bytia stala súčasťou našich životov v úplnej novej miere a kontexte," dodala k snímke režisérka Barbora Berezňáková.

Film zachytáva raritné pohrebné rituály vo vymierajúcej rusínskej komunite. "Nadstavbou na etnografický portrét komunity je pohľad a pokus o pochopenie fenoménu smrti detskými a dospelými očami," poznamenala producentka filmu, ktorý sa k slovenským divákom dostane v priebehu júna.

DocAviv v Tel Avive je jediný festival v Izraeli venovaný výlučne dokumentárnym filmom. Patrí medzi popredné svetové dokumentárne festivaly, každoročne premietne viac ako 120 dokumentárnych filmov. Od roku 2018 sú víťazi súťaže krátkych filmov automaticky zaradení aj do súťaže o Oscara v kategórii dokumentárnych filmov.

Krakovský filmový festival je jedným z najstarších podujatí na svete venovaných dokumentárnym, animovaným a krátkym filmom. Ocenenia udelené v krátkometrážnej súťaži kvalifikujú film na Oscara, ako aj na Európsku filmovú cenu udeľovanú Európskou filmovou akadémiou.