Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Slovenský filmový ústav oslavuje 60 rokov, v Prahe ukáže desiatky diel

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Program počas štyroch dní prinesie desiatky krátkych filmov v rozpätí rokov 1958 až 1997 a jeden celovečerný film z roku 1929.

Praha 30. mája (TASR) - Premietaním tvorby slovenského konceptuálneho umelca Vladimíra Kordoša sa v utorok v pražskom kine Ponrepo začala prehliadka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Výnimočné slovenské diela si diváci v Prahe môžu pozrieť pri príležitosti 60. výročia založenia SFÚ. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

"Hlavnou ideou z nášho pohľadu je prezentácia pokladov z archívu so sprievodným slovom autorov, pamätníkov a odborníkov. Zamerať sa chceme na diela, ktoré ideálne ilustrujú činnosť vo filmovom archíve, otázky uchovávania aj digitalizácie," uviedol riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ a kurátor Filmotéky Kina Lumire Rastislav Steranka.

Program počas štyroch dní prinesie desiatky krátkych filmov v rozpätí rokov 1958 až 1997 a jeden celovečerný film z roku 1929. V rámci pásma krátkych animovaných filmov "Vášeň pre povinnosť" priblíži autorské prístupy a animačné techniky od počiatku formovania slovenskej animovanej tvorby v 60. rokoch až po koniec 80. rokov.

Diváci uvidia aj pásmo krátkych dokumentov "Archív v krátkosti". Organizátori zdôrazňujú, že hoci tvorí krátky film v každom filmovom archíve jeho najpestrejšiu a najbohatšiu časť, je často opomínaný.

Prehliadku v stredu (31. 5.) otvoria generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký a generálny riaditeľ Národného filmového archívu Praha Michal Bregant. Návštevníci počas večera uvidia digitálne rekonštruovaný nemý film Karola Plicku Po horách, po dolách z roku 1929 v hudobnom sprievode Davida Kollara a Tomáša Mutinu.

SFÚ tiež v Prahe predstaví knihu Rodinné filmové striebro, ktorú zostavil estetik a filmový teoretik Peter Michalovič. Pozostáva zo 60 krátkych úvah a esejí o vybraných minulých aj súčasných dielach slovenskej kinematografie. Na Slovensku knihu predstavia počas júnového Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Košiciach.

Prehliadka nazvaná 60 rokov Slovenského filmového ústavu v Prahe potrvá do 8. júna. Na jeseň pri príležitosti 80. výročia vzniku zas uvedie svoje filmy český Národný filmový archív (NFA) v bratislavskom kine Lumire. Obe partnerské pamäťové inštitúcie chcú podujatiami poukázať na dôležitosť uchovávania a digitalizácie audiovizuálneho dedičstva.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)