Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenský filmový ústav sprístupnil portál SK CINEMA

Databázy SFÚ v súčasnosti napĺňa 13 hlavných editorov, najmä filmových historikov, filmových archivárov, knihovníkov a archivárov z Národného filmového archívu SFÚ.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Databázy SK CINEMA, ktoré obsahujú poznatky a informácie o slovenskom filme, kinematografii a audiovizuálnom umení sprístupnil širokej verejnosti Slovenský filmový ústav (SFÚ). "Sú výsledkom dlhodobého prioritného projektu informačného systému, ktorý SFÚ realizuje od roku 2002. Jedným z jeho hlavných zámerov je vytváranie Slovenskej národnej filmografie ako kontextového informačného zdroja," TASR informovala Simona Nôtová zo SFÚ.

Údaje a poznatky na portáli sú podľa typu informácii rozčlenené do troch databáz. Slovenská filmová databáza obsahuje informácie o slovenských a koprodukčných kinematografických dielach, výberovo sú jej súčasťou aj informácie o študentských, neprofesionálnych či televíznych filmoch. V druhej databáze Katalóg SFÚ záujemcovia nájdu informácie o archívnych, dokumentačných, filmových, knižničných, informačných a digitálnych zbierkach a fondoch SFÚ. Tretia databáza Heslár SFÚ sprostredkúva v podobe hesiel faktografické, biografické alebo iné informácie napríklad o filmových osobnostiach, podujatiach, spoločnostiach.

"Súčasťou týchto databáz sú tiež elektronické kópie zbierkových predmetov a archívnych dokumentov. Nie všetky z nich však môžu byť z hľadiska autorských práv voľne prístupné prostredníctvom internetu, ale je možné si ich prezerať online z počítačov v priestoroch SFÚ," uviedol Marián Hausner, koordinátor projektu SK CINEMA.

Predmetom spracovania tohto informačného systému sú postupne všetky zbierky, fondy a artefakty v správe SFÚ, ako aj informácie a poznatky z oblasti slovenskej audiovizuálnej kultúry a kinematografického umenia. Projekt nie je uzavretý a obsah databáz sa kontinuálne napĺňa ďalej. V nadväznosti na národný projekt Digitálna audiovízia, realizovaný v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti, sa do budúcnosti plánujú sprístupniť aj zdigitalizované kinematografické diela alebo ukážky z nich v podobe náhľadového videa. "V rámci projektu Digitálna audiovízia bude tiež informačný systém SFÚ rozšírený o softvérové riešenie pre správu zdigitalizovaných filmov, čo umožní previazanie obsahového, obrazového a zvukového popisu kinematografických diel v súlade s časovou líniou ich digitálnej kópie, čo výrazným spôsobom zefektívni ich vyhľadávanie," doplnil Marián Hausner.

Databázy SFÚ v súčasnosti napĺňa 13 hlavných editorov, najmä filmových historikov, filmových archivárov, knihovníkov a archivárov z Národného filmového archívu SFÚ. Prostredníctvom portálu je v súčasnosti v Slovenskej filmovej databáze dostupných viac ako 17.000 filmografických záznamov o slovenských animovaných, dokumentárnych, hraných a spravodajských filmoch. V Katalógu SFÚ sú informácie o viac ako 140.000 zbierkových predmetoch a archívnych dokumentoch v zbierkach a fondoch SFÚ (filmových kópiách, fotografiách, plagátoch, letákoch, článkoch, knihách, námetoch, scenároch, dokumentačných zložkách, rukopisoch, osobných fondoch, výrobných či distribučných listoch). Súčasťou katalógu je aj viac ako 15.000 digitálnych kópií sprievodných materiálov k filmom grafickej alebo textovej povahy. V Heslári SFÚ sa nachádza viac ako 75.000 hesiel (o osobnostiach, produkčných spoločnostiach, filmových festivaloch, geografických názvoch, názvoch filmov a iné údaje).

Filmový portál SK CINEMA sprístupnil SFÚ pri príležitosti tohtoročného 50. výročia svojho vzniku. Záujemcovia ho nájdu na www.skcinema.sk.