Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovenský inštitút v Jeruzaleme vystavuje diela 10 významných Slovákov

Pohľad cez Dávidovu hviezdu na Starý Jeruzalem, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Čo sa týka zobrazených tém, výstava je podľa jej kurátora "pestrou zostavou aktuálnych tém a spôsobov myslenia"

Jeruzalem 27. apríla (TASR) - V týchto dňoch najväčšia výstava slovenského súčasného umenia v zahraničí – s názvom EXPEDITION 10 – prebieha momentálne až do 15. júna v Slovenskom inštitúte v izraelskom Jeruzaleme. Na výstave, ktorej kurátorom je Vladimír Beskid, je prezentovaných desať významných slovenských umelcov. Agentúru TASR o tom informoval v stredu riaditeľ inštitútu Jakub Urik.

Výstava predstavuje aktuálny vizuálny jazyk slovenskej scény ako vstupnú "expedíciu" do nových slovensko-izraelských kultúrnych vzťahov.

Čo sa týka zobrazených tém, výstava je podľa jej kurátora "pestrou zostavou aktuálnych tém a spôsobov myslenia". V dielach figurálnej maľby Michala Černušáka a Erika Šilleho sú podľa Beskidových slov viditeľné "sociálno–politické kontexty globálneho sveta", ako napríklad korporácie či téma manipulácie.

Multimediálny umelec Marek Kvetan a fotografka Mária Švarbová zase prinášajú "intímnejšie polohy s historickými odkazmi na architektúru a atmosféru predošlých čias a kutilstva". Vlasta Žáková svojimi textilnými plastikami ukazuje "dramatické príbehy mladej generácie a ich afterpárty".

Ďalší z tvorcov, ako napríklad Tomáš Libertíny, Ašot Haas či Ján Vasilko, skúmajú "osobitosti samotného vizuálneho jazyka a jeho vyjadrovacích prostriedkov". Súčasťou výstavy sú aj diela konceptuálneho umelca Viktora Freša a Vladimíra Ossifa, predstaviteľa abstraktnej postgeometrickej maľby.

"O Slovensko a naše umenie je v Izraeli veľký záujem,"
uviedol Urik. Priblížil, že o spoluprácu so slovenskými umelcami majú záujem významné izraelské kultúrne inštitúcie. V centre Jeruzalema – mesta, ktoré ročne navštívi 4,5 milióna turistov – bude podľa jeho slov umiestnená socha popredného slovenského sochára Bohuša Kubinského. Jurik dodal, že Slovensko bude hlavným hosťom jubilejného 10. ročníka najväčšieho fotografického festivalu v Izraeli – Israel Photo.

Slovenský inštitút v Jeruzaleme funguje už od 1. septembra 2021, avšak z dôvodu pandemických opatrení mohol byť slávnostne otvorený až 13. apríla tohto roku.