Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Kultúra

Slovenský inštitút v Paríži pripravil týždeň spoznávania umenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na festivale súčasného umenia Biela noc v Paríži 1. júna predstaví Slovenský inštitút dielo slovenskej autorky animovanej tvorby Kriss Sagan s názvom About People and the Earth.

Paríž 24. mája (TASR) - Štvrtkovým recitálovým koncertom slovenského tenoristu Pavla Bršlíka v sprievode klaviristu Roberta Pechanca odštartoval v centre francúzskej metropoly týždeň spoznávania slovenského umenia, ktorý pripravil Slovenský inštitút v Paríži. TASR o tom informovala jeho riaditeľka Jana Kňažková.

Koncert, ktorý je výsledkom spolupráce Slovenského inštitútu v Paríži a veľvyslanectva SR vo Francúzsku pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do Európskej únie, prilákal až 550 nadšencov vážnej hudby. Predstavenie sa konalo v Opátstve Saint-Germain-des-Prés, ktoré je jedným z akusticky najkvalitnejších chrámov v centre Paríža.

Týždeň spoznávania slovenského umenia pokračuje vernisážou kolektívnej výstavy s názvom City Code, ktorá v piatok otvorí v galérii Olivier Waltman v štvrti Marais takzvaný Parížsky víkend galérií.

Poprední predstavitelia mladej a strednej generácie slovenskej výtvarnej scény vrátane Petra Cvika, Viktora Freša, Mareka Kvetana, Michala Mráza, Pavly Scerankovej, Natálie Šimonovej a Jána Vasilka pod vedením kurátora Vladimíra Beskidu priblížia milovníkom výtvarného umenia spektrum maliarskych a sochárskych prístupov, ktoré reflektujú kritické pohľady na aktuálne mestské prostredie.

Literárny žáner bude reprezentovať spisovateľka Andrea Salajová, ktorá za prítomnosti 20 autorov z celého sveta na medzinárodnom literárnom festivale Noc literatúry 25. mája predstaví svoju najnovšiu publikáciu Slovaquie približujúcu pútavé miesta a míľniky Slovenska.

Na festivale súčasného umenia Biela noc v Paríži 1. júna predstaví Slovenský inštitút dielo slovenskej autorky animovanej tvorby Kriss Sagan s názvom About People and the Earth.

"Sme mimoriadne hrdí na kvalitu nášho umenia, ktorá v konfrontácii s umením z celého sveta oslovuje náročné parížske publikum, prináša do ich sŕdc pozitívne emócie, vrýva silnú stopu o jeho kvalite a sprostredkúva nezabudnuteľné spomienky," dodala riaditeľka Slovenského inštitútu v Paríži Jana Kňažková.