Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenský inštitút vo Viedni si prednáškou pripomenul T. von Lercha

Na snímke bronzova socha majora Theodora von Lercha v japonskom meste Takada, foto z archívu. Foto: TASR - Harald Pöcher

Od Lerchovho príchodu do Japonska uplynulo už 111 rokov. Ako majora generálneho štábu rakúsko-uhorskej armády a skúseného lyžiara ho vyslali do tejto krajiny v roku 1910.

Bratislava/Viedeň 21. novembra (TASR) – Bratislavský rodák, ktorý je v Japonsku rovnako známy ako Mozart. Tak zneli úvodné slová na prednáške v Slovenskom inštitúte vo Viedni o zakladateľovi vojenského a civilného alpského lyžovania v Japonsku Theodorovi von Lerchovi. Prednášku, venovanú rodákovi z Bratislavy, viedol v utorok (16. 11.) generálmajor vo výslužbe Harald Pöcher z rakúskeho ministerstva obrany. Je spoluautorom knihy Ako sa alpské lyžovanie dostalo do Japonska – dielo Theodora von Lercha 1910 - 1912. TASR o tom informoval riaditeľ Slovenského inštitútu vo Viedni Igor Skoček.

Pöcher spomínal Lerchovho dvojročné pôsobenie v Japonsku, počas ktorého navštívil viaceré prefektúry a postupne spoznával celú krajinu. "Do tajov lyžovania zasvätil aj manželky dôstojníkov a časom aj civilné obyvateľstvo. Dnes má tento bratislavský rodák v Japonsku až tri pamätníky, no napriek tomu je v Rakúsku a aj vo svojom rodnom meste takmer zabudnutý," uviedol pre TASR Pöcher.
Na snímke voskova figurina majora Theodora von Lercha v Muzeu lyžovania v japonskej Nigate, foto z archívu.
Foto: Theodora von Lercha

Od Lerchovho príchodu do Japonska uplynulo už 111 rokov. Ako majora generálneho štábu rakúsko-uhorskej armády a skúseného lyžiara ho vyslali do tejto krajiny v roku 1910.

"Presne 12. januára 1911 začal v prefektúre Nígata v meste Takada s lyžiarskymi inštruktážami pre vojakov japonskej cisárskej armády. Tento dátum sa označuje ako dokázateľný počiatok lyžovania v Japonsku," priblížil Pöcher. Lerch prišiel do Japonska štyri roky po ukončení rusko-japonskej vojny. "Počas dvojročného pôsobenia v Japonsku sa stal zakladateľom vojenského aj civilného alpského lyžovania. Pomerne rýchlo vznikli v Japonsku ďalšie lyžiarske kluby so 6000 až 7000 členmi," uviedol Pöcher. Aktuálne sa vďaka rodákovi z Bratislavy venuje lyžovaniu približne 20 miliónov Japoncov.