Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Slovenský komorný orchester uvedie prvý koncert svojho cyklu SKO

Na snímke Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela, archívne foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V programe figuruje aj Malá suita pre sláčikový orchester, op. 1 dánskeho skladateľa Carla Nielsena a Serenáda pre sláčikový orchester e mol, op. 20 Angličana Edwarda Elgara.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Členovia Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom uvedú v nedeľu prvý koncert svojho cyklu SKO. Slovenská filharmónia ho odvysiela v priamom prenose z Koncertnej siene SF. Priaznivci vážnej hudby ho môžu sledovať na stream.filharmonia.sk a stránke #SlovakPhil na sociálnej sieti od 16.00 h. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Na úvod koncertu zaznejú Pesničky zo Zaolžia súčasného slovenského skladateľa a mysliteľa Romana Bergera. "Vo svojich dielach kontinuitne medituje nad primárnymi, hlbinnými existenčnými princípmi a nad etickými hodnotami," priblížila Tolstova skladateľa pôvodom z poľského Cieszyna: "Z ľudovej piesne svojho rodného kraja čerpal len zriedkavo. O to vzácnejší je projekt Pesničiek zo Zaolžia z roku 2004."

V programe figuruje aj Malá suita pre sláčikový orchester, op. 1 dánskeho skladateľa Carla Nielsena a Serenáda pre sláčikový orchester e mol, op. 20 Angličana Edwarda Elgara. "Skladateľ dielo dedikoval významnému anglickému staviteľovi organov Edwardovi W. Whinfieldovi a považoval ju za počiatok svojej skutočnej profesionálnej kariéry," poznamenala Tolstova. V závere koncertu zaznie Suita pre sláčikový orchester, JW 6/2 Leoša Janáčka.