Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Slovenský komorný orchester zahrá pre publikum aj online

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Informácie o nasledujúcich koncertoch a podmienkach návštevy podujatia nájdu záujemcovia na www.filharmonia.sk.

Bratislava 7. mája (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva svojich abonentov a návštevníkov na koncert Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom. Uskutoční sa v nedeľu 9. mája o 16:00 v Koncertnej sieni SF. „V priamom prenose ho odvysielame na stream.filharmonia.sk," TASR informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova s tým, že v bratislavskej Redute môžu na základe kultúrneho semafora a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR privítať 150 návštevníkov.

„Na nedeľný komorný koncert prednostne pozývame držiteľov abonentiek cyklu SKO. Vzhľadom na obmedzený počet návštevníkov je potrebné vyzdvihnúť si vopred voľnú vstupenku (po predložení abonentky) v pokladnici SF," dodala Tolstova. Dopredaj vstupeniek pre nových záujemcov je možný v piatok do 18.30 h a v nedeľu hodinu pred koncertom. Platba za vstupenku je možná iba bezhotovostne.

Program koncertu SKO predstaví diela Wolfganga Amadea Mozarta, Dmitrija Šostakoviča a Antonína Dvořáka. Koncert zaznie pri príležitosti výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Európe (8. máj) a ku Dňu Európy (9. máj). Otvorí ho Adagio a fúga c mol, KV 546 Wolfganga Amadea Mozarta, ktoré skladateľ skomponoval po roku 1780. Nasledovať bude Komorná symfónia, op. 110a Dmitrija Šostakoviča, jedno zo skladateľových najsugestívnejších diel venované obetiam vojny a fašizmu. Sláčikové kvarteto F dur Americké, op. 96 uzavrie program koncertu. „Antonín Dvořák ho skomponoval v rámci svojho pobytu v zámorí. Dominujú v ňom pozitívne náladové odtiene, pôvab, spevnosť, neha, ba až akási bezstarostnosť a hravosť," poznamenala Tolstova.

Upozornila, že ďalšie koncerty s publikom pokračujú v SF vo štvrtok 13. mája symfonickým koncertom Populárneho cyklu o 19.00 h a utorkovým klavírnym recitálom Ivana Klánského o 19.00 h (cyklus Klavír a klaviristi). Informácie o nasledujúcich koncertoch a podmienkach návštevy podujatia nájdu záujemcovia na www.filharmonia.sk.