Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Slovenská poetka Mila Haugová získala literárnu cenu Vilenica 2020

Na archívnej snímke spisovateľka Mila Haugová Foto: TASR/Michal Svítok

M. Haugová je potomkom maďarskej matky a slovenského otca, ktorí ju vychovávali dvojjazyčne, čo je podľa Harlamova príčinou, prečo táto poetka zosobňuje strednú Európu v súčasných okolnostiach.

Ľubľana 19. júna (TASR) - Slovenská poetka Mila Haugová sa stala vo štvrtok laureátkou ceny 35. Medzinárodného literárneho festivalu Vilenica v Slovinsku. Slávnostné odovzdávanie ocenenia sa uskutoční na záver tohto kultúrneho podujatia, ktoré sa bude konať v septembri, informovala tlačová agentúra STA.

Haugová, ktorá sa narodila v roku 1942 v Budapešti, je - ako približuje STA - jednou z najrešpektovanejších, najproduktívnejších a najprekladanejších slovenských poetiek.

Poetka vo svojich básňach skúma hĺbku ľudskosti, uviedol na tlačovej konferencii Aljoša Harlamov, predseda tohtoročnej poroty Medzinárodného literárneho festivalu Vilenica.

Haugová je potomkom maďarskej matky a slovenského otca, ktorí ju vychovávali dvojjazyčne, čo je podľa Harlamova príčinou, prečo táto poetka zosobňuje strednú Európu v súčasných okolnostiach. Po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 emigrovala do Kanady, odkiaľ po roku vrátila do vlasti.

Jej literárne dielo zahŕňa 24 básnických zbierok a ďalšie publikácie. Haugová pôsobí aj ako prekladateľka. Jej poézia je podľa Harlamova označovaná za reflektívnu, obrazotvornú, intelektuálnu, intímnu, filozofickú a autobiografickú.

Literárne ocenenie Vilenica udeľujú od roku 1986 stredoeurópskym spisovateľom za výnimočné výsledky v oblasti literatúry. Medzi jeho laureátov patria Milan Kundera, Peter Handke, Zbigniew Herbert, Adolf Muschg, Olga Tokarczuková, Jáchym Topol alebo Dragan Velikič.