Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

SĽUK pozýva na novú tanečnú komédiu Slovenské Vianoce

SĽUK pozýva na novú tanečnú komédiu Slovenské Vianoce Foto: Ďuro Balogh

Bratislava 16. decembra (OTS) - Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) uvedie v piatok 19. decembra a v sobotu 20. decembra o 19:00 hod. v Divadle SĽUK nový program Slovenské Vianoce – Komédia o stvorení sveta a o tom, čo bolo potom.

Autorom scenára je Juraj Hamar, režisérom Juraj Nvota.

V prvej časti predstavenia, ktorá je inšpirovaná starozákonným príbehom o stvorení sveta, dominuje scénicky tanec, ktorý dopĺňa projekcia a krátke komické intermezzá. Druhá časť predstavenia pod názvom O tom, čo bolo potom je inšpirovaná hrami ľudového divadla (Chodenie s hadom, Betlehemci, Hra o Herodesovi, Hľadanie nocľahu, Traja králi a pod.), ktoré sú obohatené pestrými piesňami a tancami.

Počas prípravy programu Slovenské Vianoce sme sa snažili hľadať nové, aktuálne a súčasné možnosti umeleckého spracovania pôvodného hudobného, výtvarného, tanečného a slovesného folklórneho materiálu. Veľkou výzvou pre autorov bol kreatívny potenciál sľukárskych interpretov, ich univerzálnosť a javisková vyspelosť. Tie nám umožnili realizovať na scéne presahy nielen k iným žánrom a k vážnejším témam, ale aj k inej tanečnej a hereckej poetike,“ uviedol Juraj Hamar, autor scenára a generálny riaditeľ SĽUK-u.

Na predstavení sa autorsky podieľali viacerí poprední umelci – hudobný skladateľ a huslista Stanislav Palúch, grafický dizajnér a vizuálny umelec Ján Šicko, choreografi Laco Cmorej, Stanislav Marišler, Ján Blaho, scénograf Marek Hollý, kostýmový výtvarníčka Katarína Holková, či ilustrátor Ďuro Balogh.

Vstupenky na obe predstavenia sú dostupné v sieti Ticketportal.
Viac na www.sluk.sk alebo www.facebook.com/sluk.sk