Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

SĽUK pripravil Česko-slovenské rozprávkové Vianoce

Slovenské Vianoce, Betlehemská hra. Na fotografii Ondrej Mlynárik, Roman Majer (Kubo), Matej Oškera. Foto: Ctibor Bachratý

Slovenský ľudový umelecký kolektív sídli v Bratislave, v mestskej časti Rusovce, kde má aj svoju vlastnú scénu.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) nezabudol v predvianočnom čase na deti. V kine SĽUK v bratislavských Rusovciach pripravil pre najmenších návštevníkov a ich rodičov podujatie s Česko-slovenské rozprávkové Vianoce. Posledné tri adventné víkendy, vždy v sobotu a nedeľu popoludní o 15. hodine vyplní rozprávka zo slovenskej a českej produkcie.

V sobotu 3. decembra to bude rozprávka Anjel Pána 2, v nedeľu 4. decembra Šípková Ruženka. Ďalšími budú rozprávky Sedem zhavranených bratov (10.12.), Perinbaba (11.12.), Popolvár najväčší na svete (17.12.) a Tri oriešky pre Popolušku (18.12.).

Víkendové popoludnia pre deti v Rusovciach nebudú iba o premietaní rozprávok. Na 12. až 15. hodinu pripravil SĽUK tvorivé dielne. V sobotu (3.12.) pôjde o výrobu masiek čerta, Mikuláša, anjela, makiet snehuliakov, stromčekov a iných vianočných symbolov. Podobný program bude aj v nedeľu 4. decembra, deti však príde odmeniť i Mikuláš. Náplňou tvorivých dielní v ďalších víkendových dňoch bude výroba svietnikov (10.12.), kreslenie na tému Lucia, výroba postavy Lucie z papiera či maľovanie na tvár (11.12.), výroba vianočných ozdôb a maľovanie obrázkov na tému Vianoce (17.12. a 18.12.).

Galaprogram Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) Nehmotné poklady / The intangible treasures pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva. Na snímke vystúpenie SĽUKu - vyhadzovaná z Myjavska. Bratislava - Rusovce, 27. októbra 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


SĽUK teda nezabúda ani na detského diváka. "To je pre nás veľmi dôležité, pretože z malého diváka raz vyrastie divák veľký a o tých nám ide, pretože tí tradiční diváci, ktorí poznajú SĽUK takmer 70 rokov, to je už tá najstaršia generácia. Snažíme sa pritiahnuť na naše predstavenia aj mladších a posledné roky sa špeciálne zameriavame na detského diváka. Nie je to len koncom roka, kedy prichádzajú Vianoce, ale máme dve predstavenia, ktoré sú pre deti. Je to Gašparko, tanečná veselohra pre deti a Zvuky nie sú muky, muzikantská veselohra, ktoré s veľkým úspechom uvádzame aj po celom Slovensku," povedal pre TASR generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar.

Slovenský ľudový umelecký kolektív sídli v Bratislave, v mestskej časti Rusovce, kde má aj svoju vlastnú scénu. V súlade so svojím poslaním prezentuje tradičné ľudové umenie po celom Slovensku a počas svojej dlhej histórie reprezentoval našu krajinu vo viac ako 60 krajinách po celom svete.