Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

SĽUK vystúpi na podujatí World Music from Slovakia 2

Foto: SĽUK

Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) sa pripojí k novej platforme slovenskej world music.

Bratislava 14. mája (OTS) - V utorok 26. mája 2015 o 19:30 hod. vystúpi s hudobným projektom Ornamenty na podujatí World Music from Slovakia 2. V bratislavskom Ateliéri Babylon. Počas večera sa predstavia aj Pacora trio, Balkansambel a Folk & Bass Orchestra.

Ornamenty
Foto: Matúš Lago
SĽUK, Pacora trio a Marek Pastírik - Ornamenty
Projekt Ornamenty originálnym spôsobom prepája slovenský folklór s jazzom, klasickou a etnickou hudbou karpatskej oblasti. Autori hudby, Stanislav Palúch a Marek Pastírik, sa inšpirovali ľudovými piesňami – baladami, uspávankami a tradičnou tanečnou hudbou. Okrem fúzie viacerých hudobných žánrov, sú Ornamenty plné kontrastov súčasnej a tradičnej hudby, domácej a inoetnickej hudobnej tradície. Jedinečný zážitok zo živého koncertu podčiarkuje vizuálna stránka projektu, VJing Jána Šicka.



Foto: Pacora trio
Pacora trio
Od svojho vzniku patrí táto skupina medzi špičkové etnojazzové zoskupenia na Slovensku. Stanislav Palúch, Marcel Comendant a Róbert Ragan sú mnohostranní muzikanti, ktorí sa venujú rôznym hudobným žánrom - jazz, folklór, world music, new acoustic. Sú vyhľadávaní ako spoluhráči aj ako skladatelia na domácich i zahraničných projektoch. Pacora trio spolupracovala s Filharmóniou Brno, so speváčkou Jitkou Šuranskou, ktorá získala českú cenu Anděl za ich spoločný album moravských piesní Nezachoď slunéčko, ako aj s vokálnym súborom Societas Incognitorum, s ktorým vydali úpravy renesančnej hudby na CD Heroes.



Balkansambel
Na čele zoskupenia Balkansambel stojí skladateľ a multiinštrumentalista Marek Pastírik. Ako uvádza skupina na svojej stránke: „BALKANSAMBEL je mnohopočetná hudobná formácia, ktorá sa rozhodla vyzvať na súboj všetky krivé rytmy a drkotavé maniere balkánskej ľudovej produkcie.“ V repertoári skupiny sa nachádzajú balkánske piesne obohatené o jazz i klasickú hudbu.
Foto: Balkansambel




Folk & Bass Orchestra
Trio Folk & Bass Orchestra kombinuje živé hranie na ľudových nástrojoch s elektronických loopmi. Na gajdy hrá Juraj Dufek, syntetizátor a looper obsluhuje Mišo Veselský.



Podujatie World Music from Slovakia 2. organizuje občianske združenie Amity.

Vstupné:
Predpredaj: http://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/3689/world-music-from-slovakia-2
Ticketportal: http://www.ticketportal.sk/event.aspx?ID=20978