Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Služby Božie v Uhrovci budú v rámci celonárodnej spomienky na Ľ. Štúra

Ľudovít Štúr Foto: Archív TASR - fotoreprodukcia

Slávnostným kazateľom na týchto službách Božích bude generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Súčasťou dvojdňovej celonárodnej spomienky na Ľudovíta Štúra pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia v Uhrovci (24.-25.10.2015) budú aj slávnostné služby Božie v tamojšom evanjelickom chráme v nedeľu 25. októbra. S príhovorom vystúpi počas nich aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Od 10.00 h ich v priamom prenose bude vysielať RTVS - Slovenská televízia na Dvojke.

Slávnostným kazateľom na týchto službách Božích bude generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik. Liturgiu budú mať generálny biskup M. Klátik, biskup Západného dištriktu ECAV na Slovensku Milan Krivda, seniorka Považského seniorátu Eva Juríková, ako aj zboroví farári a farárky z Pezinka, Lubiny či Brezovej pod Bradlom.

V rámci slávnostných služieb Božích sa prítomným prihovoria generálny dozorca ECAV na Slovensku Imrich Lukáč, za Rímskokatolícku cirkev v SR Mons. Ján Orosch, arcibiskup Trnavskej arcidiecézy.

Počas bohoslužby bude účinkovať spevokol Cirkevného zboru (CZ) ECAV Uhrovec s dirigentkou Svetlanou Kubičkovou, Komorný spevokol pri CZ ECAV Senica s dirigentkou Annou Rýzkovou, ďalej Ivan Horňák - klavírny sprievod, Miroslav Ponjičan - študent Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave - hra na trúbke, a Juraj Sarvaš - recitácia básne. Na organe bude hrať Stanislav Tichý.

Po službách Božích v evanjelickom kostole v Uhrovci bude zasadený ďalší Strom reformácie v rámci projektu "500 stromov reformácie v ECAV na Slovensku". Tento projekt sa realizuje pri príležitosti blížiaceho sa 500. výročia začatia Lutherovej reformácie v roku 2017. (Proces reformácie sa začal 31. októbra 1517).

Dvojdňová celonárodná spomienka na Ľ. Štúra v Uhrovci sa bude konať pod záštitou predsedu vlády SR a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V rámci slávnostného zhromaždenia pri pomníku Ľudovíta Štúra v Uhrovci v sobotu 24. októbra prednesie príhovor predseda vlády SR Robert Fico.

Informáciu TASR poskytla tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku Edita Škodová.