Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Z. SMATANOVÁ: Filmové pesničky mi dajú novú skúsenosť a nový pohľad

Zuzana Smatanová Foto: TASR/Martin Baumann

Z novým slovenským filmovým titulom, ktorý od 17. januára uvádzajú kiná, je Zuzana maximálne spokojná.

Bratislava 23. januára (TASR) - Speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová si opäť vyskúšala komponovanie a textovanie pesničky pre film. Po snímke Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2010) pripravila a nahrala sprievodnú skladbu aj pre druhý celovečerný film režisérky Mariany Čengel Solčanskej Miluj ma alebo odíď. "Teším sa z týchto príležitostí, pretože vždy mi dávajú nejakú novú skúsenosť a taký nový pohľad. Veľmi ma teší spojitosť s filmom, to je niečo úplne iné," uviedla pre TASR Zuzana Smatanová.

V prípade historickej legendy nemala podľa vlastných slov zadanie, išla "podľa svojho pocitu". V dráme Miluj ma alebo odíď o intímnych vzťahoch, o trojuholníku lásky, osudovej príťažlivosti a nenávisti dostala od režisérky inštrukcie. "Mariana mi povedala, že by tá pesnička mala byť pomalá a mal by tam byť klavír. To boli také jej malé mantinely, ktoré mi dala, aby som sa do nich vpratala," vysvetlila genézu novej pesničky, ktorá dostala rovnomenný názov ako filmová novinka.

Skladba Miluj ma alebo odíď, ktorá patrí k najhranejším v slovenských rádiách, vraj vznikala ľahšie v porovnaní s Lietajúcim Cypriánom. "Písať pre historický film, použiť tam trošku historických motívov bolo pre mňa ťažšie. Tým, že je to teraz film zo súčasnosti, bolo to ľahšie," potvrdila Zuzana, ktorá najprv pre novú sociálnu drámu skomponovala melódiu. Úvodný klavírny motív nosila v hlave už dávnejšie. "Na texte som pracovala asi mesiac popri koncertovaní, keď som si na to našla čas. Veľmi často som si pozerala trailer, aby som sa dostala do deja. Snažila som sa, aby tam bola hlavná idea, tak spolu to rástlo," poznamenala 28-ročná speváčka, pre ktorú bolo podstatné jedno hlavné slovo, aby hudbou zachytila skutočnú atmosféru filmu.

Tým slovom detailne vystihujúcim podstatu nového slovenského filmu, ktoré Zuzane prezradila režisérka, bolo zmierenie. "V tej chvíli mi napadla myšlienka toho byť šťastní a zmierení, pretože ten film naozaj končí dobre. Preto som to chcela dať do refrénu, nech sa to otvorí a nech to príde," objasnila Zuzana Smatanová, ktorá dostala od Mariany Čengel Solčanskej radu v podobe "kľúčového slova" aj pri komponovaní filmovej hudby pre Cypriána. V prípade historického eposu to bolo pokánie.

Z novým slovenským filmovým titulom, ktorý od 17. januára uvádzajú kiná, je Zuzana maximálne spokojná. "Som nadšená, absolútne. Keď som to videla, koľkokrát som sa zasmiala, zimomriavky, krásna kamera, výborné dialógy, strašne autentické... Bolo to tak obyčajné až dokonalé," zhodnotila film niekoľkonásobná Zlatá slávica, ktorá sa opäť dostala do užšej nominácie v hlavnej kategórii ankety Slávik 2012. Zuzana Smatanová chystá tento rok pre svojich fanúšikov aj výberovku. Na výberovom albume nebude chýbať ani jej aktuálny filmový hit. "Už je to desať rokov, čo som na scéne a tá pesnička sa tam určite objaví," dodala.