Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SND chystá premiéru inscenácie hry N. Kocab Sova

Nová budova SND, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V réžii Valerie Schulczovej sa predstavia Božidara Turzonovová a Barbora Andrešičová. Inscenačný tím dopĺňa dramaturgička Darina Abrahámová.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) chystá premiéru hry českej spisovateľky, poetky a speváčky Natalie Kocab Sova. Komornú hru „o rozdielnych názoroch, prežitkoch, ale i vzájomnom porozumení dvoch generácií“ autorka nanovo prepísala na objednávku dramaturgie činohry a priamo „na telo“ dvoch herečiek. V réžii Valerie Schulczovej sa predstavia Božidara Turzonovová a Barbora Andrešičová. Inscenačný tím dopĺňa dramaturgička Darina Abrahámová.

„Príbeh o Babine a Vendy venujem všetkým ženám, ktoré prišli o mužov. Či už vo vojne s politikou, zdravím, psychikou či náhodou,“ uviedla k hre autorka, ktorá si divákov i divadelnú kritiku získala oceňovanou hrou Pohreb až zajtra, uvádza ju pražské Švandovo divadlo od mája 2017. Pôvodný text Sovy s desiatimi postavami Kocab nanovo prepísala na komornú hru, v ktorej rozpráva smutno-smiešny príbeh dvoch žien - starej mamy a jej vnučky. Mladá žena Vendy je slobodná matka s dieťatkom, o ktorom sa jeho otec nestihol pred svojou smrťou dozvedieť. Babička, intelektuálka, tiež ovdovela a nevládze žiť sama vo svojom dome. Hľadajú nový domov, na ktorý sú obe odkázané. Ich spolužitie zďaleka nie je idylické. Naopak, je plné vzťahových a názorových stretov, ale aj narastajúceho hlbokého porozumenia. A ako to už býva, najväčší zmysel a hodnoty svojho obgeneračného prepojenia si uvedomujú, až keď je neskoro.

„Sova je výnimočný text. Zaujal ma tým, aký hlboký ,vhľad' Natalie Kocab do toho má, aká je tam vlastná osobná skúsenosť a akým spôsobom osciluje medzi tragickou polohou nepochopenia a zároveň humorom, ktorý z toho plynie,“ povedala po pondelkovej generálke režisérka Schulczová, ktorá hru aj preložila do slovenčiny. „Babi a Vendy sa navzájom zraňujú i zachraňujú, podporujú a ničia, milujú i nenávidia. Sú také odlišné a zároveň sú si také podobné,“ poznamenala k postavám. „Osobne si myslím, že v tom texte sa nájde každý. Úžasné na ňom je aj to, že obe postavy majú svoju pravdu a divák má šancu s nimi ísť tak, že vždy akoby má pocit, že tá, čo niečo tvrdí, je tá relevantná, a potom sa to vzápätí zvráti,“ dodala k novinke v repertoári Činohry SND.

Turzonovová si myslí, že Sova výrazne oslovuje obe generácie divákov. „Starých rodičov i vnukov. Dozvedia sa o sebe mnohé, čo podľa mňa bude nahlas vyslovené po prvý raz,“ konštatovala predstaviteľka Babiny. „Ešte som nehrala v inscenácii, kde by účinkovali len dvaja herci. Vidím to ako veľké pozitívum, môcť byť na javisku skoro od začiatku až do konca predstavenia. Mám šťastie, že mojou hereckou kolegyňou je skvelá pani Turzonovová,“ priznala Andrešičová, predstaviteľka bojovnej, vzdorovitej a tvrdohlavej Vendy v inscenácii, ktorá prináša okrem medzigeneračného spolužitia aj témy ako premena rodinných vzťahov, problematika dôstojného starnutia, strata životného partnera, téma osamelosti či environmentálne výzvy.

Inscenáciu Sova uvedie SND v historicky prvej on-line premiére v piatok 23. októbra.