Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Téma Ilúzií nie je jednoduchá ani pre mňa, vraví Emília Vášaryová

V Hornej Štubni sa narodila filmová a divadelná herečka a vysokoškolská pedagogička EMÍLIA VÁŠÁRYOVÁ. Od začiatku 60. rokov 20. storočia hrala v mnohých filmoch ako napríklad: Majster kat, Drak sa vracia, Živý bič, Balada o siedmich obesených, Červené víno, Medená veža. Na filmovom plátne sa presadila aj po roku 1989 rovnako na Slovensku aj v Čechách (napr. Modré z neba, Orbis Pictus, Pelíšky). Za účinkovanie v českom filme Horem Pádem získala v roku 2005 Českého leva. Foto: TASR/Michal Svítok

Nový titul uvádza Činohra SND v premiére 23. a 24. januára v Štúdiu v novej budove SND.

Bratislava 24. januára (TASR) - Na doskách Činohry Slovenského národného divadla (SND) môžu diváci po prvý raz vidieť hru Ivana Vyrypajeva, jedného z najvýraznejších a najzaujímavejších zjavov na súčasnej ruskej i medzinárodnej scéne. Dramatik, herec, divadelný a filmový režisér Ivan Vyrypajev (1974) je na Slovensku známy úzkemu kruhu divadelníkov. Naša prvá scéna ho predstavuje horko-smiešnou komornou drámou Ilúzie z roku 2011 v réžii Eduarda Kudláča.

V netradičnej hre o večných hodnotách, o relativite pravdy, ktorú autor napísal pre 35-ročných hercov, dostali priestor skúsení členovia Činohry SND. Diváci sa tak môžu tešiť na monologické výstupy Emílie Vášáryovej v alternácii Zuzany Kocúrikovej, Božidary Turzonovovej, Martina Hubu a Dušana Jamricha. "Je to veľmi príjemná zostava a pomáhali sme si navzájom, pretože tá téma nie je jednoduchá ani pre mňa - rozprávať 25 minút o tom, ako mi umiera manžel. Všetko chcelo vzájomnú podporu a narozprávali sme sa veľa o živote," uviedla pre TASR Emília Vášáryová.

Hviezdy Činohry SND sa na javisku menia na rozprávačov. Postavy v Ilúziách nemajú mená, rozprávajú príbeh dvoch manželských párov a medzi sebou zdanlivo nekomunikujú. K novému titulu, ktorý si vyžaduje veľkú sústredenosť tak hercov, ako aj divákov, Vášáryová ďalej poznamenala: "Je o hľadaní lásky, zmyslu života, možno Boha, možno niečoho nemenného, niečoho stáleho, čo by nás nejakým spôsobom ubezpečilo, že treba tu na tomto svete žiť ten život naplno."

Mladý, takmer 40-ročný dramatik Ivan Vyrypajev kladie v svojich Ilúziách otázky typu, či má láska zmysel, iba keď je obojstranná, či opakom ilúzie je lož alebo pravda. "Je to o dobrej literatúre, o skvelom autorovi, takže ľudia, ktorí majú radi myšlienku a majú radi dobrú literatúru, si myslím, môžu prísť na svoje, určite," dodala Emília Vášáryová k inscenácii, ktorá ponúka meditatívne zamyslenia sa nad zmyslom života, vyvoláva otázku, či skutočne poznáme svojho partnera alebo žijeme v ilúziách o ňom.

Hru Ilúzie preložila Romana Maliti. Na inscenácii sa dramaturgicky podieľala Darina Abrahámová, scénu a kostýmy navrhla Eva Kudláčová Rácová, pod hudbu sa podpísal Martin Burlas. Nový titul uvádza Činohra SND v premiére 23. a 24. januára v Štúdiu v novej budove SND.