Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

SND bude učiť mladých, ako rozoznať extrémizmus. Mieri do škôl

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dokumentárne divadlo s názvom Natálka je prvou z dvojice inscenácií, ktoré v Činohre SND vzniknú.

ratislava 2. decembra (TASR) - Divadlo proti extrémizmu je názov projektu Slovenského národného divadla (SND), s ktorým bude cestovať po školách naprieč Slovenskom, aby vzdelávalo mladých ľudí k schopnosti rozpoznať nebezpečné prúdy v spoločnosti. Ide o pilotný projekt, ktorý realizuje Činohra SND.

V spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) chce osloviť školy v tomto regióne, ale vycestuje aj za jeho hranice. Cieľom projektu je vytvoriť dve mini inscenácie s témou rasizmu, extrémizmu, holokaustu, totality, respektíve zamerať pozornosť mladého diváka na ľudskosť, humanizmus, demokraciu, toleranciu a znalosť historického kontextu.

Dokumentárne divadlo s názvom Natálka je prvou z dvojice inscenácií, ktoré v Činohre SND vzniknú. Je to divadelné spracovanie medializovaného prípadu o dvojročnej Natálke a jej rodine. Príbeh, v ktorom sa štyria neonacisti rozhodli hodiť do domu rómskej rodiny zápalné fľaše je príbehom s dramatickými dohrami. Je to však nielen ukážka, na akú hranu dokáže vystúpiť nenávisť, ale aj dôkaz silnej ľudskej solidarity a lásky. Je to dôležitý príklad manipulácie slovami, práce súdnej moci, mediálneho a politického tlaku, ktorý dokáže spôsobiť i to, že z obetí sa stávajú vinníci a z vinníkov zrazu obete.

Inscenácia Natálka je divadelná rekonštrukcia udalostí s presahom do súčasnosti. Vidíme matku niekoľko rokov po útoku, jej silu, odhodlanie a lásku, ale spoznávame aj postoje, ktoré môžu byť ukryté za takýmto činom. Inscenácia o Natálke je živým svedectvom nielen ľudskej zloby, ale aj lásky a občianskej angažovanosti a podpory.

Réžiu tejto prvej inscenácie v rámci projektu Divadlo proti extrémizmu zverila Činohra SND mladému absolventovi réžie VŠMU Matúšovi Bachyncovi a účinkovať budú interní i externí herci Judit Bárdos, Richard Autner, Marek Koleno. Druhá inscenácia s témou holokaustu sa pripravuje v marci v réžii Ivety Ditte Jurčovej.

Po každom predstavení bude diskusia na tému extrémizmu, ale aj demokracie a jej princípov s odborníkmi z prizvaných združení a iniciatív ako je napríklad Living Memory, s ktorými herci činohry SND v spolupráci s BSK, už chodili diskutovať na stredné školy v Bratislave.

Natálka sa stala svedectvom, ktoré môže byť štartovacím bodom k dialógu. Je to súčasť toho typu vzdelávania zážitkom, umením, neformálne, s blízkym kontaktom s divákom. Ak podceníme vzdelávanie, podceníme vlastnú budúcnosť. Je to snaha Činohry SND hľadať možnosti, ako zmysluplne komunikovať divadlo a jeho tému čo najbližšie k jeho prijímateľovi. Inscenácia je určená stredným školám. A Činohra SND privíta, ak ich bude čo najviac na celom Slovensku.

Školy, ktoré majú záujem o uvedenie inscenácie a diskusiu o téme aj u nich, sa môžu prihlásiť na adrese protiextremizmu@snd.sk. Prvú inscenáciu projektu proti extrémizmu Natálka uvedie SND v Modrom salóne v novej budove SND v pondelok 5. decembra o 10.00 h. TASR informovala tlačová tajomníčka Izabela Pažitková.