Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

SND uvedie tanečnú inscenáciu Julio a Romea

ukážky z vystúpenie tanečníkov Street Dance Academy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pre novú sezónu 2013/2014 pripravuje Balet SND tri premiéry.

Bratislava 20. júna (TASR) – Slovenské národné divadlo pripravuje na 17. september v historickej budove premiéru tanečnej hry Julio a Romea. Otváracia premiéra novej sezóny 2013/2014 bude koprodukčným titulom Baletu SND a bratislavskej Street Dance Academy.


Réžie sa ujala Soňa Ferancová, ktorá je zároveň autorkou scenára, výber hudby urobili spoločne režisérka a Laci Strike, scénu a kostýmy navrhla Anna Amtmannová, svetelný dizajn pripravil Róbert Polák. V inscenácii účinkujú Laci Strike a tanečníci Street Dance Academy.

Tanečné hip-hopové predstavenie na motívy Shakespearovej hry Romeo a Júlia je netradičné a originálne z niekoľkých dôvodov - tanečníci hip-hopu v ňom prekračujú hranice svojho žánru a nezaujato a slobodne komunikujú s rôznymi tanečnými štýlmi. Shakespearova tragédia sa v ich podaní mení na tragikomédiu a relativizuje aj tento divadelný žáner.

Slovenské národné divadlo (SND) informovalo s tvorcami o pripravovanom projekte Julio a Romea 20. júna 2013 v Bratislave. Na snímke choreograf, performer Laci Strike (vľavo) a riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Špičkové choreografie, pohybové nápady, výtvarne bohatá výprava posúva príbeh lásky a nenávisti, ktorý vyústi do nečakaných point. Poetika streetovej kultúry má ambíciu osloviť najmä tínedžerov.

"Dospel som v mojom tanečnom živote do bodu, kedy tancujem 25 rokov, chcem sa realizovať a posúvať ďalej. Založili sme tanečný súbor SF1 (Strike Force One), zložený z mladých ľudí, ktorí sú ochotní hrať, tancovať, rebelovať, zabávať ľudí a sú nato veľmi dobre pripravení tanečne aj psychicky. Vytvorili sme hru Julio a Romea. Príbeh nezodpovedá úplne tomu, ktorý bol napísaný, robíme s ním to, čo chceme, prelamujeme ním hranice, hip-hopu aj žánrové. Nie je tu žiaden spev ani hovorené slovo, všetko bude vyjadrené tancom, som si však istý, že to pochopí každý jeden divák. Táto tanečná hra je určená všetkým, pre mladú aj staršiu generáciu, každý si tam nájde to svoje," uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami spoluautor projektu Laci Strike.



"Ambíciou tohto divadelného projektu je najmä to, aby si ľudia oddýchli, zabavili sa, zasmiali a prišli na iné myšlienky. Ľudia dnes riešia svoje problémy, preto by sme to chceli odľahčiť. Nebude to klasika, bude to niečo úplne slobodné, ale myslím, že ľudia, ktorí sú otvorení a majú chuť na niečo provokatívne a slobodné, budú spokojní," dodala pre TASR režisérka Soňa Ferancová.

Pre novú sezónu 2013/2014 pripravuje Balet SND tri premiéry, prvou bude práve tanečná hra Julio a Romea, druhou v novembri baletná rozprávka P. I. Čajkovského Luskáčik a treťou balet Youriho Vámosa podľa Williama Shakespeara Sen noci svätojánskej v máji 2014. Navyše, balet pripraví večer pôvodnej choreografie Prospero, Caliban and the Lovers o mesiac neskôr.