Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

SND uvádza premiéru tanečnej inscenácie Julio & Romea

Slovenské národné divadlo (SND) informovalo s tvorcami o pripravovanom projekte Julio a Romea 20. júna 2013 v Bratislave. Na snímke choreograf, performer Laci Strike (vľavo) a riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pre túto inscenáciu založil Laci Strike tanečný súbor SF1 (Strike Force One).

Bratislava 16. septembra (TASR) – Balet Slovenského národného divadla uvedie 17. a 18. septembra v historickej budove premiéru tanečnej inscenácie Julio & Romea. Otváracia premiéra novej sezóny je koprodukčným titulom Baletu SND a bratislavskej Street Dance Academy.

Soňa Ferancová sa podpísala pod réžiu a scenár tohto tanečného divadla, choreografie vytvoril Laci Strike, ktorý spolu s režisérkou vybrali aj hudbu, kostýmy navrhla Anna Neuschl Antmanová. V inscenácii účinkujú Laci Strike a tanečníci Street Dance Academy. Tanečné hip-hopové predstavenie na motívy Shakespearovej hry Romeo a Júlia je netradičné a originálne z niekoľkých dôvodov - tanečníci hip-hopu v ňom prekračujú hranice svojho žánru a nezaujato a slobodne komunikujú s rôznymi tanečnými štýlmi. Shakespearova tragédia sa v ich podaní mení na tragikomédiu a relativizuje aj tento divadelný žáner. Špičkové choreografie, pohybové nápady, výtvarne bohatá výprava posúva príbeh lásky a nenávisti, ktorý vyústi do nečakaných situácií. Poetika streetovej kultúry má ambíciu osloviť tínedžerov aj dospelého diváka.

Pre túto inscenáciu založil Laci Strike tanečný súbor SF1 (Strike Force One). „Provokácia - ale dobre mienená, samozrejme nechceme rebelovať - že je to uvádzané v historickej budove SND, čo nás veľmi teší. Ten príbeh bol spracovaný už veľakrát rôznymi spôsobmi, ktoré sú očakávané, tak my sme to spravili trocha inak, je to náš prejav,“ uviedol k inscenácii pre TASR choreograf Laci Strike a dodal: „Dúfam, že diváci prijmú naše predstavenie dobre.“

„Bude to predstavenie, ktoré si nekladie žiadne hranice, sú v ňom použité rôzne hip-hopové žánre, tanečníci pracujú aj ako herci, odohrajú príbeh. Je to Shakespeare, ku ktorému máme úctu, v niektorých situáciách sme si ten dej trocha prispôsobili. Vybrala som z tej hry nosné situácie, napísala som scenár a spoločne sme to s choreografom naplnili pohybom,“ dodala k inscenácii režisérka Soňa Ferancová.



Na dnešnom stretnutí prezentovala naša prvá divadelná scéna novú publikáciu Slovenské národné divadlo vo fotografiách 2012/2013, ktorá zaujme každého návštevníka a priaznivca divadla. Netradičným spôsobom približuje okamihy príprav premiér v uplynulej divadelnej sezóne vrátane atmosféry v zákulisí. Je to po prvýkrát, čo SND poskytuje nevšednú príležitosť vrátiť sa do uplynulej sezóny, ktorá ponúkla 15 premiér. Zostavovatelia publikácie oslovili tvorcov jednotlivých inscenácií, či už režiséra, hlavných predstaviteľov alebo choreografa, aby sa vrátili niekoľko týždňov či mesiacov dozadu a zaspomínali na proces prípravy premiérových titulov.

Je to už druhá publikácia v krátkom slede, v júli vydalo SND ročenku na začínajúcu u 94. sezónu 2013/2014. Okrem podrobného hracieho plánu opery a baletu na celú sezónu prináša aj očakávané premiérove tituly. V ročenke si na 250 stranách diváci nájdu navyše aktuálny repertoár činohry, opery a baletu, prehľad členov všetkých umeleckých súborov SND aj všeobecné informácie o predaji vstupeniek.