Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

SND: Lasica odišiel tak ako veľkí dramatici – na divadelnej scéne

Na archívnej snímka Milan Lasica. Foto: TASR - Dano Veselský

Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica zomrel vo veku 81 rokov.

Bratislava 19. júla (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) vyjadrilo nesmierny smútok nad úmrtím Milana Lasicu. Jedna z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií Slovenska uviedla, že odišiel noblesný, všestranný umelec, briskný glosátor a občan, pre ktorého bola kritériom pravda a spravodlivosť.

"Milan Lasica nebol členom SND, ale nebol ani bežným návštevníkom. S našou inštitúciou ho spájalo oveľa viac. V poslednom období bol členom Umeleckej rady SND a čitatelia Sme Národné sa v pravidelnej rubrike vždy poprechádzali v umelcových spomienkach okolo divadla," uviedlo na sociálnej sieti divadlo.

S mnohými umelcami SND Lasica spolupracoval a s mnohými sa priatelil. "Mnohým nám bude chýbať nielen tá virtuálna, ale aj skutočná prechádzka Milana Lasicu popri novej budove SND. Vídavali sme ho pohrúženého v myšlienkach, vážneho i s potmehúdskym úsmevom – smeroval domov z tvorivých stretnutí z kaviarničky pri Dunaji," spomína SND.



Ako tvrdí, Lasica vytvoril s Júliusom Satinským excelentnú a neopakovateľnú dvojicu, ktorú nezlomila ani svojvôľa totalitného režimu. "Boli symbolom slobodného glosovania, zmysluplného humoru a inteligentnej zábavy," skonštatovalo SND s tým, že Lasica odišiel tak ako veľkí dramatici – na divadelnej scéne a bude veľmi chýbať jeho stručné, ale výstižné slovo v pravý čas.

Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica zomrel v nedeľu (18. 7.) vo veku 81 rokov.