Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Manažment SND pripravuje návrhy na doplnenie hracieho plánu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novým generálnym riaditeľom SND sa 5. januára oficiálne stal hudobník a manažér Matej Drlička.

Bratislava 4. februára (TASR) – Nový manažment Slovenského národného divadla (SND) pod vedením generálneho riaditeľa Mateja Drličku v súčasnosti pripravuje hracie plány, ktoré zohľadňujú aktuálny kontrakt s Ministerstvom kultúry SR.

"Pripravujú sa i návrhy na doplnenie aktuálneho kontraktu, ktoré by umožnili uviesť do konca roka aj určitý počet premiér,“ uviedla hovorkyňa SND Izabela Pažítková, ktorá priblížila kroky nového vedenia SND.

Informovala takisto, že divadlo požiadalo o financovanie štyroch prioritných projektov na rok 2021, týkajúcich sa umeleckej tvorby Činohry, Opery a Baletu SND.

Do skúšobného procesu sa v pondelok 8. februára vráti baletný súbor. "Prostredníctvom interného systému testovania a celkovej COVID stratégie SND by sa mali postupne k skúšaniu priamo v priestoroch divadla vrátiť aj ďalšie umelecké súbory," informovala Pažítková.

Oznámila tiež, že generálny riaditeľ SND oslovil i primátora Bratislavy Matúša Valla s ponukou užšej spolupráce. Jednou z aktuálnych tém je možnosť vytvoriť pracovnú skupinu zaoberajúcu sa dopravnou situáciou v okolí divadla a trasovania električky. Divadlo chce s magistrátom užšie spolupracovať aj v oblasti využitia priestoru pred divadlom na kultúrne podujatia.

S Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) zasa SND iniciovalo pracovnú skupinu, ktorej cieľom je systematicky a organicky prepojiť stredné školy umeleckého zamerania v pôsobnosti BSK s platformou umelecko-dekoračných dielní SND a podporiť v tejto oblasti duálne vzdelávanie.

Nové vedenie prijíma opatrenia na finančnú stabilizáciu inštitúcie. "V rámci ozdravného plánu začalo SND proces vyrovnania pohľadávok existujúcich nájomných vzťahov, ktoré siahajú až do roku 2016. Ekonomický odbor pod vedením nového riaditeľa finalizuje účtovnú závierku za rok 2020, analyzuje finančnú situáciu a s každou organizačnou zložkou SND pracuje na príprave reálneho rozpočtu," dodala hovorkyňa.

Novým generálnym riaditeľom SND sa 5. januára oficiálne stal hudobník a manažér Matej Drlička. Jeho projekt a víziu riadenia označili za najlepšiu všetci členovia hodnotiacej komisie v jesennom výberovom konaní, v ktorom sa o post šéfa SND uchádzalo päť kandidátov. Drlička už mal pripravený aj personálny tím užšieho vedenia divadla