Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SND: Na odpočte došlo k sporu o odbornosti vedenia divadla

Na snímke zľava riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová, generálny riaditeľ SND Matej Drlička, riaditeľ Opery SND Lubor Cukr, riaditeľka úseku komunikácie SND Barbora Šajgalíková, ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák a riaditeľ obchodu SND Patrik Taliga počas verejného odpočtu činnosti a hospodárenia Slovenského národného divadla (SND) za rok 2021 v Bratislave 5. mája 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Sólisti súboru Opery SND vyjadrili pochybnosť nad tým, či vyhlásenie počas odpočtu bolo skutočne spontánnym počinom iných členov umeleckých súborov divadla.

Bratislava 5. mája (TASR) – Prezentáciu odpočtu SND za rok 2021 narušil spor medzi členmi umeleckých súborov, ktorý sa konfrontovali s odlišným názorom na kompetentnosť súčasného manažmentu. Na podporné vyhlásenie, ktoré uviedla členka činohry Diana Mórová, reagovali nesúhlasne sólisti Opery SND, ktorí vedeniu vyčítajú redukciu operného sólistického súboru i celkový prístup k opernej zložke divadla.

Vo vyhlásení, ktoré Mórová prečítala, vyjadrila za kolegov znepokojenie nad priebehom utorkovej (3. 5.) schôdze výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, počas ktorej poslanci ostro kritizovali generálneho riaditeľa SND a jeho spôsob vedenia inštitúcie. Mórová má spolu s kolegami opačný názor. "Matej Drlička prišiel s víziou i schopnosťou vyrokovať rozpočet a zvyšovať umeleckú latku súborov. Túto víziu je potrebné najskôr dokončiť, aby sme mohli hodnotiť jej efekt," uviedla a vyjadrila Drličkovi dôveru, že spolu so svojím tímom "vyvedie divadlo z marazmu, v ktorom sa vinou nesystémových krokov predošlých vedení rezortu kultúry ocitlo".
Na snímke herečka Diana Mórová počas verejného odpočtu činnosti a hospodárenia Slovenského národného divadla (SND) za rok 2021 v Bratislave 5. mája 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Prítomní členovia sólistického súboru Opery SND hlasno vyjadrili nesúhlas, z pohľadu svojich skúseností spochybnili odbornosť a schopnosti Drličkovho tímu, upozornili tiež, že v kritike Drličku sa spojili i dovtedy neústupní politickí rivali z koalície a opozície. Vyjadrili tiež pochybnosť nad tým, či vyhlásenie počas odpočtu bolo skutočne spontánnym počinom iných členov umeleckých súborov divadla.

Ich pochybnosti vyvracal člen Činohry SND Jozef Vajda, ktorý sa ostro ohradil aj voči vyjadreniam o dešpekte voči Opere SND. "Všetci sme tu kolegovia, ktorí tvoríme SND. Samozrejme, chápem, že pri novom vedení môže byť v každom súbore niekto nespokojný, no vy nie ste väčšina," zdôraznil vyzdvihujúc prácu manažmentu.
Na snímke zľava generálny riaditeľ SND Matej Drlička a riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová počas verejného odpočtu činnosti a hospodárenia Slovenského národného divadla (SND) za rok 2021 v Bratislave 5. mája 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský