Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

SND predstaví po prvý raz na Slovensku posledné dielo Anny Jablonskej

Prvý divadelný súbor predstaví divákom na Slovensku vôbec po prvý raz dielo i jeho mladú autorku, ktorá tragicky zahynula počas teroristického útoku na letisku Domodedovo v Moskve.

Bratislava 22. marca (TASR) - Premiéru hry Pohania z pera ukrajinskej autorky Anny Jablonskej (1981-2011) uvedie 24. a 25. marca Činohra Slovenského národného divadla (SND). Prvý divadelný súbor predstaví divákom na Slovensku vôbec po prvý raz dielo i jeho mladú autorku, ktorá tragicky zahynula počas teroristického útoku na letisku Domodedovo v Moskve práve v deň, keď si mala prevziať cenu za túto hru v súťaži filmových scenárov. "Zobrazuje veľmi závažné témy, ktoré otriasajú dnešnou spoločnosťou. Odrážajú veľkú morálnu alebo hodnotovú krízu spoločnosti a tá hra veľmi rafinovane, na príbehu obyčajnej rodiny, poukazuje na tento stav," povedal pre TASR Marián Amsler, umelecký šéf v HaDivadle v Brne, ktorý inscenáciu režijne naštudoval.

V Jablonskej hre sa "zráža" niekoľko tém - viera, jej strata a pochybnosti, náboženstvo, rodinné vzťahy, absentovanie vzájomnej empatie, generačné problémy či otázka ceny života. "Veľmi umným spôsobom je to tam všetko nakumulované. Keď som to čítal, mal som pocit, že z toho až človeku môže buchnúť hlava, lebo toľko veľkých kontrastných motívov, ktoré ona pospájala dohromady, vytvorili pre mňa silný zážitok," doplnil režisér špecializujúci sa na uvádzanie súčasných svetových, ale i českých a slovenských hier.

Pohania sú poslednou hrou Anny Jablonskej a zároveň prvou preloženou do slovenčiny. Rozpráva príbeh jednej rodiny, ktorú navštívi nečakaný hosť - babička. Tá osudovo zasiahne do života všetkých členov rodiny, ktorá práve prechádza krízou. Otec Oleg je nespokojný rojko, ktorý sníva o tom, že bude hrať vo filharmónii, matka Marína popri práci realitnej maklérky šije po večeroch záclony, dcéra Kristína sa nevie vyrovnať s prvou láskou a sused tiež nie je v poriadku. Babička postupne vnáša do života "pohanov" trochu viery. Ide o tradičnú realistickú hru, tradične napísaný dialóg v klasickej štruktúre divadelnej hry. "My sme sa ale pokúsili v druhej časti hry, kedy nastane zlom, zmení sa situácia, odíde život, dostať do hry iné nálady, preto sme doplnili pôvodný text o inú tvorbu Anny Jablonskej," vysvetlila pre TASR dramaturgička Romana Maliti.

Tvorcovia tak hru ukrajinskej autorky, ktorá pred vyše rokom tragicky zahynula, obohatili o jej poéziu a niekoľko úryvkov z jej blogu. V internetovom denníku si Jablonská zaznamenávala svoje pocity, krátke texty a zverejňovala fotografie. "Na svojom blogu asi mesiac pred smrťou napísala, že sa jej zdá, že jej ostáva málo času. Mali sme pocit, že musíme prepojiť osudy postáv hry s jej pochybnosťami, preto sme použili jej autentické, civilné texty z jej blogu," dodala Maliti.

V dráme o rozpadajúcej sa rodine, ktorá odhaľuje prázdnotu a volanie po hodnotách v dnešnom svete, sa v hlavných postavách predstavia Zuzana Fialová, Marián Geišberg, Božidara Turzonovová, František Kovár, Alexandra Palatínusová (poslucháčka VŠMU), Ľuboš Kostelný/Peter Trník.