Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SND predstavilo dramaturgické plány 104. divadelnej sezóny

Na snímke riaditeľka Činohry Slovenského národného divadla (SND) Miriam Kičinová počas tlačovej konferencie k predstaveniu 104. divadelnej sezóny SND 6. júna 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Opera SND pripravuje pod vedením jej nového riaditeľa, ktorým je od mája dirigent Martin Leginus, tri veľké premiéry.

Bratislava 6. júna (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) predstavilo v utorok premiérové tituly a projekty, ktoré činohra, opera a balet chystajú v 104. divadelnej sezóne.

"Ideme sa ponárať do rôznych kontrastov a paradoxov, konfrontovať sa s tým, ako sa na tomto malom mieste dívame na svet. Dotýkame sa nášho európanstva, pocitu kam patriť v Európe, ako nad ňou rozmýšľať," uviedla na tlačovej konferencii Miriam Kičiňová, riaditeľka Činohry SND, ktorá sa vo "vertikálnej dramaturgii" bude opäť dotýkať aj bielych miest našich dejín. V sezóne 2023/2024 chystá premiéru adaptácie filmu Denysa Arcanda Ježis z Montrealu v réžii Jána Luterána. Ondrej Spišák bude inscenovať hru Lopeho de Vegu Blázni z Valencie. Prekvapením má byť nový titul v réžii významného českého divadelníka pôsobiaceho v nemeckom jazykovom prostredí.



V Štúdiu budú štyri premiéry titulov Pred očami západu, Sme v pohode, Odliv?, autorský text režiséra Lukáša Brutovského, v pláne je aj úprava diela Maxima Gorkého Vassa. Susedským vzťahom bude venovaná premiéra v Modrom salóne, kde uvedú inscenáciu Ako sa Ivan Ivanovič a Ivan Nikiforovič rozkmotrili. Adaptáciu Gogoľovej novely pripravuje ukrajinský režisér Oleg Lipcin.

Opera SND pripravuje pod vedením jej nového riaditeľa, ktorým je od mája dirigent Martin Leginus, tri veľké premiéry. "Sezóna Opery SND 2023/2024 je v znamení ikonických titulov," avizoval Leginus novú inscenáciu opery Nabucco Giuseppe Verdiho. O hudobné naštudovanie sa postará Pietro Rizzo, o réžiu Tomáš Ondřej Pilař. Operu Bedřicha Smetanu Hubička uvedie operný súbor pri príležitosti Roku českej hudby a 200. výročia narodenia skladateľa. Opera, ktorá 1. marca 1920 otvárala SND, zaznie v novej produkcii v hudobnom naštudovaní dirigenta Jaroslava Kyzlinka a v réžii Andrey Hlinkovej. Treťou veľkou premiérou sezóny bude Madama Butterfly od Giacoma Pucciniho, ktorú hudobne naštuduje Martin Leginus, réžie sa ujme Matúš Bachynec.



Leginus predstavil aj operné galakoncerty 104. sezóny, prvý bude otvárací Lucia Popp Tribute, hold našej sopránovej legende pod taktovkou Tomáša Netopila. V programe je aj galakoncert Peter Mikuláš 70. Inscenáciu opery Svätopluk Eugena Suchoňa či výpravné dielo Maria Stuarda od Gaetana Donizettiho uvidia diváci aj v nasledujúcej sezóne. V dvoch predstaveniach Verdiho Dona Carla sa vráti do SND dirigent Juraj Valčuha. V opernom repertoári bude popri premiérach 13 titulov.

Leginus tiež ocenil prínos šéfdirigenta opery Kevina Rhodesa, ktorý v 104. sezóne nebude zastávať tento post. Šéf Opery SND tiež potvrdil, že v budúcej sezóne privíta významných hostí, ako sú maďarská sopranistka Csilla Boros, Maida Hundeling, Damiano Salerno, Kyungho Kim, Aleš Briscein či Peter Kellner. Leginus označil budúcu sezónu v Opere SND za dirigentsky najpestrejšiu za posledných desať rokov. Predstavia sa Tomáš Brauner, Enrico Dovico, Marco Guidarini. "Sme veľmi hrdí na to, že za dirigentský pult sa vracajú aj dámy," avizoval hosťovanie dirigentiek Zuzany Kadlčíkovej a Alice Meregaglia. Predstavil tiež nového člena Opery SND, jej interným dirigentom sa stane Adam Sedlický.



Riaditeľka Baletu SND Nina Poláková informovala, že prvýkrát v histórii baletu vstúpi do repertoáru choreografia legendárneho Rudolfa Nurejeva, "viedenská" verzia Čajkovského baletu Labutie jazero s veľkolepou výpravou Jordiho Roiga. Slovenskou premiérou bude celovečerný balet Manon s hudbou Jula Masseneta a v choreografii Kennetha MacMillana. V programe baletného súboru bude i galakoncert Umenie pre život, diváci sa môžu tešiť tiež na tretiu edíciu projektu Fashion Ballet. Po dlhšom čase bude v januári 2024 účinkovať na javisku SND Balet Národného divadla Brno.