Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

SND premiéruje Špinu, veľkou témou hry je rodičovstvo i hlad po láske

Na snímke dramaturg Daniel Majling. Foto: TASR Jaroslav Novák

Príbeh sa odohráva v maďarskej dedine počas štyroch ročných období. Irena a Attila sa dlho pokúšajú založiť si rodinu.

Bratislava 24. marca (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) premiéruje vo štvrtok v Štúdiu v novej budove inscenáciu hry maďarského dramatika, herca a režiséra Bélu Pintéra Špina. Réžie silného intímneho príbehu s prvkami balady a folklóru, ale tiež s poriadnou dávkou irónie a spoločenskej kritiky sa ujal Ján Luterán. Scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová.

"Je to niekedy veľmi drsný príbeh, ktorý hovorí nie celkom príjemné veci, ale Béla Pintér pracuje aj s nadsádzkou, čiernym humorom, pracuje veľmi silne aj s hudbou. Nie je to pochmúrna mrchavá ťažoba, ako hovoríme my divadelníci, je to napínavý, prekvapujúci a na niektorých miestach aj vtipný a humorný príbeh," uviedol pre TASR Daniel Majling, dramaturg inscenácie, ktorej veľkou témou je rodičovstvo. "Či je to len naplnenie našich biologických túžob, mať niekoho, kto tu po nás zostane, niekoho, kto len napĺňa naše prázdno, alebo či to je o obetovaní," dodal s tým, že ďalšou veľkou témou divadelného textu Špina, ktorý Pintér napísal pred viac ako desiatimi rokmi a inscenoval ho so svojím súborom, je tiež téma hladu po láske a k čomu všetkému dokáže viesť jej nedostatok.

Príbeh sa odohráva v maďarskej dedine počas štyroch ročných období. Irena a Attila sa dlho pokúšajú založiť si rodinu. Dozvedajú sa však, že pre komplikácie pri rutinnej operácii stratili akúkoľvek možnosť počať vlastné deti. Situáciu sa rozhodnú vyriešiť adopciou, no pre dvojročnú čakaciu lehotu na novorodenca si napokon osvoja dve dospievajúce dievčatá. Róži, ktorú všetci prezývajú Špina, a jej rómsku kamarátku Anitu. Dedinské prostredie je k dvom chovankyniam spočiatku nastavené nevraživo. U nových rodičov sa láska medzi ne tiež nedelí práve rovným dielom.

Hra prináša aj tému divadla v našich životoch. Dedinčania v Pintérovej hre nie sú ľudia, ktorí by sedeli v krčmách, pri automatoch, pri televízore alebo len záhradníčili. "To sú kreatívni divadelníci, majú svoj vlastný divadelný súbor, nacvičujú inscenáciu, s ktorou vyhrajú celonárodnú divadelnú prehliadku. Vyhrajú, lebo vytvoria inscenáciu, ktorá reflektuje ich vlastných démonov, problémy, inscenujú balady, ktoré sa týkajú témy materstva," naznačil Majling. "Tam je množstvo tém, pri ktorých si musíme klásť, a dúfam, že aj diváci si budú klásť otázky, že ako to vlastne je," uzavrel.

V inscenácii účinkujú Monika Hilmerová, Alexander Bárta, Anežka Petrová, Jana Balková (ako hosť), Emil Horváth, Vladimír Obšil, Ondrej Kovaľ, Ivana Kuxová, Richard Stanke, Gabriela Dzuríková.